Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 15 Sayı: 1 / 2023


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Katkıda Bulunanlar:
Dr. Serhat Sığırcı
Dr. Yusuf Ziya Şener
Dr.Nijad Bakhshalıyev
Dr. Habibe Kafes
Dr. Tayfur Erdoğdu



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


1--831--83

KY Bülteni - İnotroplar Kardiyojenik Şoklu Hastalarda Mortaliteyi Artırır (Dr. Yusuf Ziya Şener)İnotroplar Kardiyojenik Şoklu Hastalarda Mortaliteyi Artırır

Dr. Yusuf Ziya Şener


İnotroplar Kardiyojenik Şoklu Hastalarda Mortaliteyi Artırır

Inotropes increase mortality in patients with cardiogenic shock

Dr. Yusuf Ziya Şener

Kardiyojenik şok; persistan hipotansiyona (sistolik kan basıncı < 90 mmHg) eşlik eden hipovolemi ile ilişkisiz hipoperfüzyon bulgularının (Oligüri, konfüzyon ve soğuk ekstremite vb.) varlığı olarak tanımlanmaktadır. Kardiyojenik şokta inotrop tedavi seçimi ve kullanılması tartışmalı bir konudur. Bu çalışmada, 2000-2022 yılları arasında İsveç kohortu olan SWEDEHAERT kohortundaki kardiyojenik şok hastalarının verileri kullanılarak kardiyojenik şok hastalarında inotropların mortalite üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.

Çalışmaya 16.213 hasta dahil edilmiş olup hastaların %43.8’i inotrop almıştır. Primer sonlanım noktası 30 günlük mortalite, sekonder sonlanım noktası ise 1 yıllık ve sonrası uzun dönem takipte tüm nedenlere bağlı mortalite olarak belirlenmiştir. Merkezler arasında inotrop tercih edilme oranlarının heterojen (%8-78) olduğu tespit edilmiştir. 2000 yılından 2022 yılına kadar İsveç’te kardiyojenik şok hastalarında inotrop başlanma oranlarında ve mortlite oranlarında artış olduğu görülmüştür. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde inotrope kullanımı; 30- günlük mortalite [HR:1.72 (1.26-2.35) ; p=0.001] ve 1 yıllık mortalite [HR:1.41 (1.06-1.87); p=0.018] ile ilişkili bulunmuştur. Uzun dönem takipte tüm nedenlere bağlı mortalite ile ilişki saptanmamıştır [HR:1.20 (0.96-1.51); p=0.099]. Subgrup değerlendirmesinde; inotrop ilişkili artmış mortalite riskinin; >70 yaş olanlarda ve akut koroner sendrom nedenli kardiyojenik şok olgularında, daha genç ve akut koroner sendrom dışı etyolojilerin neden olduğu kardiyojenik şok olgularına göre daha az olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç olarak, inotroplar kardiyojenik şok hastalarında mortalite riskini artırmaktadır. İnotrop türü, dozu ve süresine dair veriler mevcut değildir ve bu konuda randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır. Kardiyojenik şok hastalarında elzem ise mümkün olan en düşük doz ve sürede inotrop kullanımı tercih edilmelidir.



1--83

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.