Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 2 Sayı: 5 / 2010


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Yazarlar:
Dr. Mehmet Yokşoğlu
Dr. Burak Pamukçu
Dr. Mehdi Zoghi
Konuk Uzman:
Dr. Ertan Ökmen



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


5--175--17

Early worsening heart failure in patients admitted for acute heart failure: time course, hemodynamic predictors, and outcome.. J Card Fail. 2009 Oct;15(8):639-44

KY Bülteni - Akut kalp yetersizliğinde erken kötüleşmenin hemodinamik göstergeleri: İlk 6 saat, 6 aylık mortaliteyi belirler! (Prof. Dr. Mehdi Zoghi)Akut kalp yetersizliğinde erken kötüleşmenin hemodinamik göstergeleri: İlk 6 saat, 6 aylık mortaliteyi belirler!

Prof. Dr. Mehdi Zoghi

Retrospektif olarak iki prospektif randomize klinik çalışmanın plasebo kollarının incelendiği ve 120 hastadan oluşan popülasyonda 1 aylık kalp yetersizliğinin kötüleşme oranı %42 olarak bulunmuştur.

Retrospektif olarak iki prospektif randomize (tezostentan’ın etkinliğinin araştırıldığı) klinik çalışmanın plasebo kollarının incelendiği bu çalışmada, 120 akut kalp yetersizliği hastasında erken kötüleşmesinin hemodinamik göstergeleri araştırılmıştır.
Erken kalp yetersizliği kötüleşme kriterleri: 1) Yeni pulmoner ödem veya kardiyojenik şok veya 2) İlk 24 saatte tedaviye rağmen semptom ve bulgularda gerilemenin olmaması veya 3) Tedaviye rağmen semptom ve bulgularda kötüleşmenin görülmesi olarak tanımlanmıştır.
Bulgular:
Demografik ve hemodinamik özellikleri Tablo’da özetlenen popülasyonun ilk 30 günlük kalp yetersizliği kötüleşme epizotu %42’sinde görülmüştür. Kalp yetersizliği kötüleşmesinin görüldüğü 50 hastanın %35’i ise ilk 7 gün (erken dönem) içersinde tespit edilmiştir. Taburculuktan sonrası 30 günlük süreçteki hastaneye tekrar yatış oranı ise %5 olarak bulunmuştur.
Kötüleşmenin veya mortalitenin hemodinamik göstergeleri ise: 1) Düşük (<0.6 watt) bazal kardiyak güç (MAP × CO × 0.0022) ve ilk 6 saatte azalması, 2) Yüksek bazal pulmoner kapiller saplama basıncı (PCWP), 3) Düşük bazal ortalama arter basıncı (MAP) ve ilk 6 saatte yükselmesi olarak bulunmuştur.
Altı aylık mortalite göstergerleri ise: ileri yaş (P = .035), kardiyak debi azalması CO (P = .005), kardiyak gücün kötüleşmesi CPO (P = .029), PCWP’nın artması (P = .032) ve solunum sayısının artması olarak (P = .007) ortaya konulmuştur.
Sonuç olarak; Akut kalp yetersizliği nedeniyle hospitalize edilen hastalarda kalp yetersizliğinin kötüleşmesi sık görülen bir bulgudur. İlk 6 saat, 6 aylık mortalitenin ön gördürücüsüdür. Dolayısıyla ileriki çalışmalarda önemli bir takip göstergesi haline gelebilmektedir.

Çalışmansın sınırlılıkları: Akut kalp yetersizliği hastaların değerlendirildiği bu klinik çalışmanın plasebo kolları heterojen bir gruptur. Dolayısıyla bu veriler yüksek risk grubundakiler dışında tüm akut kalp yetersizliği hastalarına mal edilemeyebilir.


5--17

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.