Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 1 Sayı: 2 / 2008


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Ahmet Çelik
Üye
Dr. Barış Kılıçaslan
Üye
Dr. Özlem Yıldırımtürk
Üye
Dr. Tolga Sinan Güvenç


Dr. Osman Akın Serdar
Dr. Fatih Yalçın
Dr. Mehdi Zoghi
Konuk Uzman:
Dr. Dilek Yeşilbursa



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


2--22--2

Clinical utility of tissue Doppler imaging (TDI) in patients with acute myocardial infarction complicated by cardiogenic shock. Cardiovasc Ultrasound 2008 Mar 20;6:1.

KY Bülteni - Kalp yetersizliğinin prognozunda TDI’ın değeri (Doç. Dr. Fatih Yalçın)Kalp yetersizliğinin prognozunda TDI’ın değeri

Doç. Dr. Fatih Yalçın

TDI, sol ventrikül bölgesel disfonksiyonun erken kantitatif değerlendirilmesinde sensitif bir tekniktir. Lateral mitral annulustan sistolik (S’), erken diastolik (E’) ve geç diastolik (A’) doku hızları özellikle EF <%30 olan hastalarda prognostik değerlendirmede önemlidir. Bu çalışmada; 2006-2007 yılları arasında kronik kalp yetersizliği ile kardiyojenik şoklu 100 hasta retrospektif değerlendirilmiş, 1.grup: 50 kişilik (30 E) kronik kalp yetersizlikli kontrol grubu, 2.grup: 50 kişilik kardiyojenik şok’lu hasta grubu olarak sınıflandırılmıştır. Bu gruplarda, Spectral Doppler ile erken (E) ve geç (A) transmitral akım hızları, E/A oranı, E deselerasyon zamanı incelenmiştir. Lateral mitral annulustan TDI ile S’, E’ ve A’ ölçülmüştür. Kardiyojenik şoklu hastalarda S’ ve E’ anlamlı derecede düşük iken, E/E’ oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Kardiyojenik şokta olup sağ kalanlarda S’ ölenlerden anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Sonuç olarak, kardiyojenik şoklu hastalarda 6 aylık mortalite %40 iken, kronik kalp yetmezliği grubunda % 5 bulunmuştur.

Akut MI sonrası kardiyojenik şok gelişen hastalardaki TDI parametrelerinin incelendiği bu çalışmada, kardiyojenik şok kriteleri: 1) sistolik kan basıncı < 90 mmHg veya en az 30 dk.’ lık destek tedavisiyle 90 mmHg.nın üstünde tutulabilmesi 2) kardiak index < 2.21 olması 3) PCWP>15 mmHg olması olarak tanımlanmıştır.

Sonuç olarak kardiyojenik şok akut MI sonrası mortalitenin yaklaşık yarısını (%50) oluşturmaktadır. TDI ile S’-E’ ve A’ lateral mitral annulustan tespit edilmiş olan bu çalışmada her iki grupta ortalama EF %25 olarak tespit edilmiştir. Çalışmada kardiyojenik şoklu hastalarda sol ventrikül sistolik fonksiyonları diğer grupla benzer düzeyde azalmış olmasına rağmen, anlamlı myokardial velosite azalması ve anormal yüksek doluş basınçları dikkat çekmiş ve bu hastalarda 6 aylık mortalite çok yüksek bulunmuştur. Kardiyojenik şoklu hastalarda S’ ve E’ anlamlı derecede düşükken, E/E’ oranı anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Kardiyojenik şokta olup sağ kalanlarda S’ ölenlerden anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Ana mesaj şudur ki; kardiyojenik şoklularda bu bulgular sistolik veya diyastolik olsun miyokardiyal doku düzeyinde fonksiyonların anlamlı derecede azaldığını göstermiştir. Akut MI sonrası hastane mortalitesinde çok önemli yer tutan kardiyojenik şokun prognostik değerlendirilmesinde TDI’ın kullanılabileceği akılda tutulmalıdır.
 



2--2

2008 - 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.