Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 1 Sayı: 8 / 2009


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Dr. Bahadır Kırılmaz
Dr. Alpaslan Birdane
Dr.İlker Durak
Dr. Mehdi Zoghi
Konuk Uzmanlar:
Dr. Güliz Kozdağ
Dr. Hale Karapolat



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


8--88--8

KY Bülteni - Kalp Yetersizliği Rehabilitasyon Programların da Enhanced External Counterpulsation Tedavisinin Önemi (Doç.Dr.Güliz Kozdağ)Kalp Yetersizliği Rehabilitasyon Programların da Enhanced External Counterpulsation Tedavisinin Önemi

Doç.Dr.Güliz Kozdağ


Soru: Enhanced External Counterpulsation kısaca EECP dediğimiz tedavi nedir hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

EECP, herhangi bir damarsal girişimi gerektirmeyen intraaortik balon pompası analoğu olmakla birlikte yalnız arteryel yatağı değil aynı zamanda venöz yatağı da kullanan destekleyici ve tekrarlanabilen bir tedavidir.
EECP Koroner Arter Hastalıkları ve Kalp Yetersizliği tedavisinde kullanılır.
EECP tedavisi, kalp yetersizliği, kararlı ve kararsız anjina pektoris, kardiyojenik şok, akut miyokard infaktüsünün tedavisinde kullanılır.

Soru: EECP nerede, nasıl uygulanır hastaların günlük yaşamı nasıl etkilenir?


EECP son derece güvenilir bir tedavi olması nedeni ile poliklinik şartlarında ayaktan hastalarda uygulanabilir. EECP tedavisi günde bir saat, genelde haftada 5 gün, 7 hafta toplam 35 gün süreyle uygulanması önerilen bir yöntemdir. Fakat kardiyoloğun gerekli gördüğü hastalarda tedavi daha uzun sürebilir. Zaman zaman dirençli hastalarda 70 seans uygulanabilmektedir. Tedavi sırasında enjeksiyon dahil damarsal bir girişim olmadığı için hastalar bir acı yada sıkıntı hissetmez. Hastalar tedavileri sırasında gazete, kitap okuyup, televizyon seyredebilir ya da gereken durumlarda telefonla iş görüşmesi dahi yapabilir veya müzik dinleyebilir. Bir saatlik tedaviden sonra hastalar evlerine veya işlerine gidebilirler.

Soru: EECP nasıl çalışır?

EECP Cihazı; Kontrol konsülü, hasta tedavi masası, hava kompresörü, ve 3 çift manşondan (kaf) oluşmaktadır. Kaflar alt bacak, üst bacak ve kalçalara sarılır. Hasta tedavi süresince EKG ‘ye bağlıdır ve parmak pletismogramı aracılığı ile sistolik ve diyastolik basınç takip edilir. Kaflar diyastol sırasında sistem içinde bulunan mikropressör ve bilgisayar aracılığı ile havayla dolarak ardışık olarak şişerler.
Diyastolik ve ortalama intrakoroner basınçlar etkili bir şekilde artarken santral aorta ve koroner arterlerde sistolik basınç düşer. EECP diyastolik dolumu düzeltir, sol ventrikül diyastol sonu basıncını düşürür, sol ventrikül zirve dolum hızını, diyastol sonu volümü ve zirve boşalım hızına ulaşmak için gereken zamanı düzeltir. Sistolik unloading ve koroner perfüzyon basıncının artması intraaortik balon pompasının hemodinamik sonuçlarına benzerdir. Tedavi ile birlikte brain natriüretik peptid (BNP) düzeyi azalır.
Sistolün hemen öncesin de kaflar aynı anda inerek kalbin afterloadını azaltır. Böylece kalbin iş yükü azalır. Sistem EKG’ ye bağlıdır ve R dalgası ile indüklenir. Hastanın EKG’sinin net olması ve ritmi ciddi şekilde bozan aritmisinin olmaması çok önemlidir.

Soru: EECP kardiyak oksijen ihtiyacını azaltır mı?

EECP sırasında alt eksremitelerdeki kaflar ardışık olarak diyastolün başında şişerken diyastol sonunda hızlı bir şekilde sönmeleri sonucu diyastolik basınç artar ve sistolik kan basıncı düşer. Böylece sistemik vasküler direnç azalır, ard-yük azalır ve kardiyak output artması ile sol ventrikül oksijen tüketiminde anlamlı bir azalma oluşur.

Soru: Koroner arter hastalığı nedenli kalp yetersizliği ve idyopatik dilate kardiyomiyopatili hastalarda zirve oksijen alımı, egzersiz kapasitesi ve yaşam kalitesi EECP tedavisi sonrasında düzelir mi?

Ortalama ejeksiyon fraksiyonu %23, NYHA sınıfı II-III kalp yetersizlikli hastaların alındığı Feasibility çalışmasında tedavi sonrasında peak oksijen uptake’inde (zirve oksijen alımı) anlamlı artma olduğu saptanmış; 14.99 mL/kg/dk. dan 15.98 mL/kg/dk.ya yükselmiştir (p=0.05). Ortalama egzersiz süresinde 627 saniyeden 733 saniyeye artış olmuş (p<0.001) ve egzersiz süresindeki artış 6 ay sonra tekrarlanan egzersiz testinde de devam etmiştir. Sonuçlar açısından iskemik ve idyopatik grup arasında bir fark görülmemiştir.
Yaşam kalitesi sorgulamasındaki düzelme bir hafta ve 6 aylık değerlendirmelerde olumlu düzelmeler olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Soru: EECP kalp yetersizlikli hastaların fonksiyonel sınıflamasında düzelme sağlar mı?

Çok merkezli PEECH çalışmasında egzersiz süresinde artış ve yaşam kalitesinde düzelmeye fonksiyonel sınıflamasında (NYHA) da azalma eşlik etmiştir.

Soru: Sol ventrikül sistolik fonksiyon bozukluğu olan hastalarda refrakter anjina pektoris tedavisinde kullanımı fayda sağlar mı?

International EECP Patient Registry’de sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu ≤%35 olan ve refrakter anjinası bulunan 363 hastaya EECP tedavisi uygulanmış. Hastaların %85’inde miyokard infarktüsü ve %72’sinde koroner bypass ameliyatı, %70’inde perkütan koroner girişim öyküsü varmış. Tedavi sonrası anjinanın şiddetin de anlamlı azalma görülmüş (p<0.001). %77 hastanın anjina sınıfında ≥1 azalma olurken, %18’inde ise anjina yakınması ortadan kalkmış. Haftalık anjina epizotlarında 8±13 azalma olmuş. EECP sonrası daha önce nitrogliserin ihtiyacı olan hastaların %52’si kullanmayı bırakmış.

Soru: EECP tedavisinin tamamlanması hastalarda yaşam beklentisini etkiler mi?

International EECP Patient Registry’de yaşam beklentisinde tedaviyi tamamlayanlar lehine anlamlı düzelme görülmüştür (%71’e karşın %85, p<0.001).

Soru: Kalp yetersizlikli hastalarda EECP ile venöz dönüşün artması hastaların tedavisini etkiler mi?

Soran ve ark.larının yaptığı Feasibility çalışmasında bozulmuş sol ventrikül fonksiyonuna rağmen hastalar EECP tedavisine akut yanıt vermiş ve bir hafta içinde yapılan zirve oksijen alımı, ortalama egzersiz süresinde iyileşme olmuştur.

Soru: Yaşlı hastalar da EECP tedavisinden faydalanır mı, yaşlı hastalarda kullanımı güvenilir midir?

PEECH çalışmasının, ortalama yaşı 72 olan hastalarının alındığı alt grup analizinde egzersiz süresi, zirve oksijen alımı, NYHA sınıflaması ve yaşam kalitesi, yalnız medikal tedavi kullanan kontrol grubuna göre istatistiksel anlamlı olarak daha iyi düzelmişti. Tedavinin başlangıcında görülen düzelme uzun süreli takiplerde de devam etmekteydi. Genç hastalarda olduğu gibi yaşlı populasyonda da kullanımının güvenli olduğu ve iyi tolere edildiği bu alt grup analizinde saptanmıştır.

Soru: EECP tedavisi sonucu shear stres nasıl etkilenir, plazma nitrik oksit ve endotelin-1 seviyesi değişir mi?

EECP’nin anlamlı bir şekilde diyastolik kan akımını ve koroner kan akımını artırmasıyla birlikte shear streste artış olduğu görülür. Shear stresin artışı endotel kaynaklı nitrik oksitin (NO) salınımının artışı ve vazokonstriktör endotelin-1 (ET-1) seviyelerinin azalması ile sonuçlanır. EECP tedavisi ile tedavinin ilk saati sonrası NO seviyesinin artmaya, ET-1 seviyesinin azalmaya başladığı bu etkilerin tedavi süresince artarak devam ettiği gösterilmiştir. 3 ay sonrada bazal seviyelerin üzerinde NO ve altında ET-1 seviyesi saptanmıştır. Lokal miyokardiyal NO konsantrasyonu diyastol de daha yüksektir. NO sentezi ventrikülün yüklenmesi ile ilişkilidir, ön yük de ani artışla birlikte NO hızlı bir yükselme gösterir. Bunlara dayanarak EECP’nin yararlı etkisinin diyastolik kan akımı ve venöz dönüşün artışı ile ilişkili olduğu düşünülmüştür.

Soru: EECP ile TNF-alfa seviyesinde azalma olur mu?

EECP’nin diyastolik akımı artırmasıyla shear stresi santral ve periferik arteryel yataklarda artırdığı bilinmektedir. Deneysel çalışmalar da yüksek shear stresin pro-inflamatuar sitokinler üzerine olumu etkileri görülmüştür. Casey ve ark.ları anjinalı hastalarda anjinal ağrıda, sıklığında ve nitrogliserin kullanımında azalma saptamakla kalmayıp TNF-alfa düzeyinde de kontrol grubuna göre anlamlı düşme olduğunu göstermiştir (6.9±2.7’e karşın 4.9±2.5 pg/ml,p<0.01).

Soru: Fizik egzersizin NO salınımına etkisi nasıldır ve EECP ile benzer etkileri var mıdır?

Fizik egzersizin kardiyovasküler sağlık üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir. Düzenli egzersiz kardiyovasküler hastalığın gidişini yavaşlatmakta, kardiyovasküler morbidite ve mortaliteyi azaltmaktadır. Egzersizin neden olduğu shear stres artışı NO ve prostasiklin salınımını artırır, endotel bağımlı vasodilatasyonu artırır. Sonuç olarak vasküler yatağın yapısı ve fonksiyonları düzelir.

Soru: Akut ve kronik egzersizin pro-inflamatuar sitokinlere etkisi nasıldır?

Egzersizin akut sonucu olarak pro-inflamatuar sitokinlerde artış olmakla birlikte egzersiz devamlı yapıldığı koşullarda bu etkiler görülmemiştir. Kronik fiziksel egzersizin TNF-alfa ve sTNF-alfa reseptör 2 seviyesinde azalmaya neden olduğu saptanmıştır.

Soru: Kronik kalp yetersizliği hastalarında fiziksel rehabilitasyon da EECP’nin rolü var mıdır?

Yukarıdaki verilere dayanarak kalp yetersizliği hastalarının rehabilitasyonunda; NYHA fonksiyonel sınıflamasını, zirve oksijen alımını, yürüme zamanını ve yaşam kalitesini düzelten, kalp yetersizliğinde artan BNP ve TNF-alfa düzeylerine olumlu etkileri olan bir tedavinin kronik kalp yetersizliği hastalarının fiziksel rehabilitasyonunda kullanılması olumlu sonuçlar gösterecektir.

Kaynaklar
1.Soran O, Crawford LE, Schneider VM, Feldman AM. Enhanced external counterpulsation in the management of patients with cardiovascular disease. Clin Cardiol. 1999 Mar;22(3):173-8.
2.Michaels AD, Accad M, Ports TA, Grossman W. Left ventricular systolic unloading and augmentation of intracoronary pressure and Doppler flow during enhanced external counterpulsation Circulation. 2002;106:1237-42.
3. Urano H, Ikeda H, Ueno T, Matsumoto T, Murohara T, Imaizumi T. Enhanced external counterpulsation improves exercise tolerance, reduces exercise-induced myocardial ischemia and improves left ventricular diastolic filling in patients with coronary artery disease .J Am Coll Cardiol. 2001;37:93-9.
4. Soroff HS, Cloutier CT, Birtwell WC, Begley LA, Messer JV. JAMA. External counterpulsation. Management of cardiogenic shock after myocardial infarction. 1974;229:1441-50.
5.Zheng ZS, Yu LQ, Cai SR, Kambic H, Li TM, Ma H, Chen PZ, Huang BJ, Nosé Y. New sequential external counterpulsation for the treatment of acute myocardial infarction. Artif Organs. 1984 Nov;8(4):470-7.
6.Soroff HS, Hui J, Giron F. Current status of external counterpulsation. Crit Care Clin. 1986;2:277-95.
7. Suresh K, Simandl S, Lawson WE, Hui JC, Lillis O, Burger L, Guo T, 7.Cohn PF. Clin Cardiol. Maximizing the hemodynamic benefit of enhanced external counterpulsation . 1998;21:649-53.
8. Soran O, Fleishman B, Demarco T, Grossman W, Schneider VM, Manzo K, de Lame PA, Feldman AM. : Enhanced external counterpulsation in patients with heart failure: a multicenter feasibility study .Congest Heart Fail. 2002;8:204-8, 227.
9. Feldman AM, Silver MA, Francis GS, Abbottsmith CW, Fleishman BL, Soran O, de Lame PA, Varricchione T; PEECH Investigators. Enhanced external counterpulsation improves exercise tolerance in patients with chronic heart failure. J Am Coll Cardiol. 2006 Sep 19;48(6):1198-205.
10.Abbottsmith CW, Chung ES, Varricchione T, de Lame PA, Silver MA, Francis GS, Feldman AM; Prospective Evaluation of EECP in Congestive Heart Failure Investigators. Enhanced external counterpulsation improves exercise duration and peak oxygen consumption in older patients with heart failure: a subgroup analysis of the PEECH trial. Congest Heart Fail. 2006;12:307-11.
11. Akhtar M, Wu GF, Du ZM, Zheng ZS, Michaels AD. Effect of external counterpulsation on plasma nitric oxide and endothelin-1 levels. Am J Cardiol. 2006 Jul 1;98(1):28-30.
12.Casey DP, Conti CR, Nichols WW, Choi CY, Khuddus MA, Braith RW. Effect of enhanced external counterpulsation on inflammatory cytokines and adhesion molecules in patients with angina pectoris and angiographic coronary artery disease. Am J Cardiol. 2008 Feb 1;101(3):300-2.
13. Niebauer J, Cooke JP. Cardiovascular effects of exercise: role of endothelial shear stres. J Am Coll Cardiol. 1996;28:1652-60.
14. Niebauer J, Clark AL, Webb-Peploe KM, Coats AJ. Exercise training in chronic heart failure: effects on pro-inflammatory markers. Eur J Heart Fail. 2005;7:189-93.
15. LeMaitre JP, Harris S, Fox KA, Denvir M. Change in circulating cytokines after 2 forms of exercise training in chronic stable heart failure. Am Heart J. 2004;147:100-5



8--8

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.