Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 14 Sayı: 2 / 2022


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Sayı Sorumlusu:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Katkıda Bulunanlar:
Dr. Lale Dinç Asarcıklı
Dr. İnci Tuğçe Çöllüoğlu
Dr. Tayfur Erdoğdu



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


2--802--80

KY Bülteni - <strong>The CLOROTIC Trial: Combination of Loop Diuretics with Hydrochlorothiazide in Acute Heart Failure</strong><br><em>CLOROTIC Çalışması: Akut Kalp Yetersizliğinde Kıvrım Diüretiklerinin Hidroklorotiyazid ile Kombinasyonu</em> (Dr. Tayfur Erdoğdu)The CLOROTIC Trial: Combination of Loop Diuretics with Hydrochlorothiazide in Acute Heart Failure
CLOROTIC Çalışması: Akut Kalp Yetersizliğinde Kıvrım Diüretiklerinin Hidroklorotiyazid ile Kombinasyonu

Dr. Tayfur Erdoğdu


Akut dekompanse kalp yetersizliğinde en önemli tedavi hedeflerinden biri özellikle kıvrım diüretikleri kullanılarak konjesyonun giderilmesi olmasına rağmen, hastaların önemli bir kısmında yüksek kıvrım diüretik dozlarına rağmen yeterli cevap alınamamaktadır.

CLORORTIC çalışması prospektif, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma olup akut dekompansasyon gösteren 230 kronik kalp yetersizlikli hasta önceden belirlenmiş bir furosemid rejimine ek olarak hidroklorotiyazid (HCTZ) veya plasebo almak üzere iki gruba ayrılmıştır.

Primer sonlanım noktası, vücut ağırlığındaki değişiklikler ve hastane yatışından itibaren ilk 72 saatte hasta tarafından bildirilen dispnedeki değişikliklerdir. İkincil sonlanım noktası ise vücut ağırlığındaki değişiklikleri ve hastaneye yatırıldıktan sonra 5. güne kadar hasta tarafından bildirilen dispnedeki değişiklikleri, diüretik yanıt ölçümlerini, hastanede kalış süresini, mortaliteyi ve 30 ve 90. günlerde yeniden hastaneye yatışları (tüm nedenlere bağlı ve KY ile ilişkili) içermektedir. Renal fonksiyonlar ve serum sodyum ve potasyum düzeylerindeki değişikliklerde güvenlik açısından sonlanım noktası olarak belirlenmiştir.

Oral hidroklorotiyazid dozları, eGFR'ye göre (>50 mL/dk: günlük 25 mg; 20–50 mL/dk: günde 50 mg ve <20 mL/dk: günde 100 mg) ayarlanmıştır. İlk 72 Saatteki ve ilk 5 gündeki kilo değişimleri hidroklorotiyazid eklenen grupta istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (-1.4 vs -2.5 kg, p<0.001). Aynı grupta renal fonksiyonlarda bir miktar bozulma olmuştur (%17.2 vs %46.5, p<0.001) (Başlangıç seviyelerine göre serum kreatinin düzeylerinde> 0,3 mg/dl artış veya serum eGFR'sinde > %50 azalma olarak tanımlanmıştır.)

Her iki grup arasuında önemli bir hiponatremi/hipokalemi veya mortalite farkı izlenmemiştir.

Sonuç olarak intravenöz furosemide oral hidroklorotiyazid tedavisi eklemenin akut dekompanse KY'de diüretik yanıtı iyileştirmek için güvenli ve etkili bir strateji olduğu gösterilmiştir.



2--80

2008 - 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.