Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 13 Sayı: 1 / 2021


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Ahmet Çelik
Üye
Dr. Barış Kılıçaslan
Üye
Dr. Özlem Yıldırımtürk
Üye
Dr. Tolga Sinan Güvenç


Sayı Sorumlusu:
Prof. Dr. Ahmet Çelik

Katkıda Bulunanlar:
Doç. Dr. Tolga Sinan Güvenç
Prof. Dr Özlem Yıldırımtürk



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


1--771--77

KY Bülteni - Yeni Kılavuzdaki Değişiklikler (Prof. Dr. Ahmet Çelik)Yeni Kılavuzdaki Değişiklikler

Prof. Dr. Ahmet Çelik


Kalp yetersizliği tanımındaki değişiklik ‘mid-range’ EF olarak tanımlanan sınırda EF’li (%41-49) kalp yetersizliği tanımında değişiklik oldu. ‘mid-range’ terimi yerine ‘mildly reduced’ (hafif azalmış) EF tanımı kullanıldı. 2021 yılında Amerikan Kalp Yetersizliği Cemiyeti, ESC-HFA, Japon Kalp Yetersizliği Cemiyeti gibi birliklerin müşterek yayınladıkları Uzlaşı Raporundaki tanım kullanılmaya başlanmış oldu.

Avrupa Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği 2021 Kılavuz güncellemesinde Düşük EF’li Kalp yetersizliği tedavisinde kullandığımız ACEi/ARB, beta blokerler, mineralokortikoid reseptör antagonistleri, diüretikler, digoksin, ivabradin ve hidralazin-nitrat ilaçlarının kullanımı ile ilgili yeni kanıt olmadığı için yeni önerilerde bulunulmadı.

Düşük EF’li KY tedavisinde yapılan yeni tedavi algoritmasındaki en önemli değişiklik SGLT-2 inhibitörlerinin 1. Basamakta ACE/ARNI, beta-bloker ve MRA’larla birlikte tercih edilmesi gerektiği oldu. Dapagliflozin veya empagliflozin DEF-KY hastalarında ölümü ve KY’den hastaneye yatış riskini azaltmak için Sınıf I endikasyon ile önerildi. Diğer bir algoritmada ise mortaliyeti azaltmak için tüm hastaların kullanması önerilen tedaviler basamağında  ACE/ARNI, beta-blokerler, MRA ve SGLT-2 inhibitörlerinin kullanılması gerekliliği vurgulandı. Burada dikkat çeken diğer bir durumda ARB’lerin bu algoritmada 1. basamak tedavide yer almaması idi.

Düşük EF’li Kalp  yetersizliği tedavisinde yeni öneriler:

Öneriler

Sınıf

Kanıt Düzeyi

Dapagliflozin veya empagliflozin KY’den hastaneye yatış ve mortalite riskini azaltmak için DEF-KY hastalarına önerilmektedir.

I

A

ACEi naif DEF-KY hastalarına sakubitril/valsartan başlanması düşünülebilir

IIb

B

Bir ACEi (veya ARNI), bir beta-bloker ve bir MRA tedavisi almasına rağmen KY kötüleşmesi olan NYHA Sınıf II-IV semptomatik olan DEF-KY hastalarına vericiguat başlanması düşünülebilir.

IIb

B

*DEF-KY hastalarında omecamtiv mecarbil kullanımı için henüz KY tedavisinde lisansı olmadığı için şimdilik öneride bulunulmadı.

Hafif azalmış EF’li Kalp Yetersizliği tedavisinde yeni öneriler:

Öneriler

Sınıf

Kanıt Düzeyi

Bir ACE inhibitörü hafif azalmış EF’li KY hastalarına KY’den hastaneye yatış ve mortalite riskini azaltmak için düşünülebilir.

IIb

C

Bir ARB hafif azalmış EF’li KY hastalarına KY’den hastaneye yatış ve mortalite riskini azaltmak için düşünülebilir.

IIb

C

Bir beta-bloker hafif azalmış EF’li KY hastalarına KY’den hastaneye yatış ve mortalite riskini azaltmak için düşünülebilir.

IIb

C

Bir MRA hafif azalmış EF’li KY hastalarına KY’den hastaneye yatış ve mortalite riskini azaltmak için düşünülebilir.

IIb

C

Sakubitril/valsartan hafif azalmış EF’li KY hastalarına KY’den hastaneye yatış ve mortalite riskini azaltmak için düşünülebilir.

IIb

C

İleri Kalp Yetersizliği tedavisinde yeni öneriler:

Öneriler

Sınıf

Kanıt Düzeyi

Düşük kardiyak debi ve organ hipoperfüzyonu kanıtı olan hastalarda mekanik dolaşım desteği veya kalp nakline köprü olarak devamlı inotrop ve/veya vazopressörlerin kullanımı düşünülebilir.

IIb

C

Akut kalp yetersizliğinde yeni öneriler:

Öneriler

Sınıf

Kanıt Düzeyi

KY’den hastaneye yatırılan hastaların taburculuk öncesi dirençli konjesyon bulgularını dışlamak ve oral tedaviyi optimize etmek için dikkatlice değerlendirilmesi önerilmektedir.

I

C

Kanıta dayalı oral medikal tedavilerin taburculuk öncesi başlanması önerilmektedir.

I

C

Taburculuk sonrası 1-2 hafta içinde konjesyon bulgularının değerlendirilmesi, ilaç toleransı ve kanıta dayalı tedavilerin başlanması/titre edilmesi için erken takip viziti yapılması önerilmektedir.

I

C

Serum ferritin<100 ng/mL veya ferritin 100-299 ng/mL ve transferin sat. < %20 olarak tanımlanan demir eksikliği varlığında ferrik karboksimaltoz, semptomların düzelmesi ve hastaneye tekrar yatışların azaltılması için düşünülmelidir.

IIa

B

Kalp Yetersizliği ve Atriyal Fibrilasyonu olan hastalarda değişen öneriler:

2021

Sınıf

2016

Sınıf

Kalp yetersizliği ve AF’si olan hastaların yönetiminde öneriler

Direk oral antikoagülanlar kalp yetersizliği hastalarında – orta/ciddi mitral darlığı veya mekanik protez kalp kapağı olan hastalar haricinde- vitamin K antagonistlerine tercih edilmelidir.

 

 I

Yeni oral antikoagülanlar KY ve non-valvüler AF hastalarında CHA2DS2 -VASc skoru baz alınarak gastrointestinal kanama riskini artırsa da inme, intrakraniyal kanama ve mortalite riskini daha fazla düşürdüğü için YOAK’ların varfarin yerine tercih edilmesi önerilmiştir

 

IIa

Diyabet tedavisinde yeni öneriler:

Öneriler

Sınıf

Kanıt Düzeyi

SGLT2 inhibitörleri( kanagliflozin, dapagliflozin, empagliflozin, ertugliflozin, sotagliflozin) KV risk altındaki Tip 2 DM hastalarında KY’den hastaneye yatışları, majör KV olayları, son dönem böbrek disfonksiyonu ve KV ölümü azaltmak için önerilmektedir.

I

A

SGLT2 inhibitörleri (dapagliflozin, empagliflozin ve sotagliflozin) Tip 2 DM ve DEF-KY olan hastalarda KY’den hastaneye yatışları ve KV ölümleri azaltmak için önerilmektedir.

I

A

Kanser ve Kalp Yetersizliği olan hastalarda yeni öneriler:

Öneriler

Sınıf

Kanıt Düzeyi

Kardiyotoksisite riski artmış olan( KV risk faktörü veya öyküsü olan, önceki kardiyotoksisite veya kardiyotoksik ajan maruziyeti) kanser hastalarında antikanser tedavisi öncesi tercihen kardiyo-onkoloji alanında uzmanlaşmış bir kardiyolog tarafından KV değerlendirme yapılması önerilmektedir.

I

C

Antrasiklin kemoterapisi boyunca sistolik SolV disfonksiyonu gelişen ( EF’de %10 veya daha fazla düşme ve %50 altına inmesi) kanser hastalarına bir ACEi ve bir beta-bloker (tercihen karvedilol) başlanması önerilmektedir.

IIa

B

KY gelişmesine neden olması muhtemel olan bir kanser tedavisi alacak tüm kanser hastalarına rutin bazal KV risk değerlendirmesi yapılması düşünülmelidir.

IIa

C



1--77

2008 - 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.