Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 11 Sayı: 1 / 2019


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Sayı Sorumlusu:
Dr. Özlem Yıldırımtürk



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


1--721--72

KY Bülteni - Tip 2 Diabetes Mellitusu Olan Hastalarda Dapaglifozinin Kalp Yetersizliği ve Mortalite Üzerine Etkisi (DECLARE-TIMI 58 Çalışması) ()Tip 2 Diabetes Mellitusu Olan Hastalarda Dapaglifozinin Kalp Yetersizliği ve Mortalite Üzerine Etkisi (DECLARE-TIMI 58 Çalışması)


Dapaglifozin bir SGLT2 inhibitörüdür. Yaklaşık 17 bin hastanın dahil edildiği ve dapaglifozinin T2DM’lu kardiyovasküler hastalığı veya yüksek kardiyovasküler riski olan hastalarda, 4 yıl süreyle etkisinin değerlendirildiği DECLARE-TIMI 58 çalışmasının alt grup analizi sunuldu. Bu alt grup analizi için hastalar ejeksiyon fraksiyonu %45’in altında olanlar (DEFKY) ya da düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği olmayanlar (KEFKY) olarak ayrıldı. DEFKY olmayan hastalar kalp yetersizliği öyküsü olmalarına göre 2 alt grupta değerlendirildi. Bu değerlendirmede FDA konsensusu doğrultusunda; kardiyovasküler mortalite/kalp yetersizliği ile hastaneye yatış, kardiyovasküler ölüm, kalp yetersizliği sebebiyle hastaneye yatış ve tüm sebeplere bağlı mortalite belirlendi.

Kardiyovasküler mortalite/kalp yetersizliği nedenli hastaneye yatış açısından KEFKY hastalarında anlamlı fark bulunmadığı halde, DEFKY olan hastalarda %38’lik risk azalması gösterildi.

Tek başına kardiyovasküler mortalite için DEFKY hastalarında dapaglifozinle elde edilen risk azalması %45 iken, kalp yetersizliği sebebiyle hastaneye yatışlarda bu risk azalması %36 düzeyinde saptandı. Tüm sebeplere bağlı mortalitede %41’lik risk azalması gözlendi. Düşük ejeksiyon fraksiyonlu hastalar ejeksiyon fraksiyonlarına göre sınıflandırıldığında EF<%30 olan hastalarda yararın en fazla olduğu tespit edildi.
Dapaglifozinle tedavi edilmesi gereken DEFKY hasta sayısı kardiyovasküler mortalite için 4 yıl süreyle 19 hasta, tüm sebeplere bağlı mortalite için 4 yılda 16 hasta olarak hesaplandı.

Tek başına hastane yatışları incelendiğinde, dapagliflozin hastane yatışlarını hem DEFKY (HR 0.64, 95%CI 0.43-0.95) hem de KEFKY (HR 0.76, 95%CI 0.62-0.92) gruplarında azaltdığı gözlendi.

Özet olarak bu çalışmada dapaglifozinle  KY hastalarında tüm EF gruplarında hastane yatışlarında azalma gösterilirken, KV mortalite ve tüm nedenlere bağlı mortalite sadece DEFKY grubunda gösterilebilmiştir.. Bu hasta grubunda DELİVER, PRESERVED-HF, EMPEROR çalışmaları devam etmektedir. Düşük EF’lu KY hastalarında SGLT2 inhibitörlerinin değerlendirildiği çalışmalar DAPA-HF ve EMPEROR-Reduced çalışmalarıdır. Bu çalışmaların bir kısmının sonuçlarının 2019 yılının sonunda açıklanması beklenmektedir.

Kaynak:
Furtado R.H.M., Bonaca M.P., Raz I., et al. Dapagliflozin and Cardiovascular Outcomes in Patients with Type 2 Diabetes and Prior Myocardial Infarction: A Sub-analysis From DECLARE TIMI-58 Trial. Circulation, March 18, 2019. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.119.039996



1--72

2008 - 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.