Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 1 Sayı: 3 / 2008


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Ahmet Çelik
Üye
Dr. Barış Kılıçaslan
Üye
Dr. Özlem Yıldırımtürk
Üye
Dr. Tolga Sinan Güvenç


Dr. Metin Özenci
Dr. Tamer Saygın
Dr. Mehdi Zoghi
Konuk Uzman:
Dr. Metin Özenci



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


3--33--3

The role of n-3 PUFAs in preventing the arrhythmic risk in patients with idiopathic dilated cardiomyopathy. Cardiovasc Drugs Ther 2008 Nov 4 (Epub ahead of print)

KY Bülteni - Omega 3 yağ asitleri idiyopatik dilate kardiyomyopatide (İDKMP) aritmi belirteçlerini düzeltiyor (Prof. Dr. Tamer sayın)Omega 3 yağ asitleri idiyopatik dilate kardiyomyopatide (İDKMP) aritmi belirteçlerini düzeltiyor

Prof. Dr. Tamer sayın

İDKMP hastalarında, omega 3 yağ asidi tedavisinin antiiskemik etkilerinden bağımsız antiaritmik etki göstermektedir.

Omega 3 yağ asitlerinin antiskemik, antiaterosklerotik, antiinflamatuar ve antiaritmik etkileri bulunmaktadır. Antiaritmik etkiler deneysel modellerde ve koroner arter hastalığı olan bireylerde belgekenmiştir. İskemik kalp hastalığı olan bireylerde omega 3 yağ asidi kullanımı ani ölüm sıklığını azaltmıştır. İDKPM hasta grubunda etkileri ile ilgili veri bulunmamaktadır.

Bu çalışmada yazarlar 44 İDKMP tanısı almış hastada, çift kör, randomize bir şekilde plasebo ve omega 3 yağ asitlerinin aritmik belirteçler üzerine etkilerini araştırmışlar. Hastalar holter kayıtlarında sık veya tekrarlayıcı ventriküler aritmileri olanların arasından seçilmiş. Aritmik risk değerlendirilmesinde hastalarda “microvolt T-wave analizi” (MTWA), sinyal ortalamalı EKG, holter monitorizasyonu, kalp hızı değişkenliğinin power spectral analizi kullanılmış. Plazma katekolamin ve sitokin düzeyleri ve diğer tetkikler bazal olarak yapılmış ve 6. ayda tekrarlanmış.

MTWA değerlendirilmesinde, aktif tedavi kolunda, 7/12 hasta başlangıçta pozitif sonra negatif saptanırken bu oran plasebo kolunda bir hasta olarak görülmüş (p=0.019). Omega 3 yağ asidi tedavisinde sinyal ortalamalı EKG’nin normalleşmesi (11/15 hasta, p<0,0015), non-sustained VT ataklarında azalma (p=0.002), kalp hızı değişkenliğinde düzelme ve katekolamin ve sitokin plazma düzeylerinde azalma saptanmış. Plazma omega 6 ve omega 3 yağ asidi oranları tedavi kolunda 12.01’den 3.48 düzeylerine gerilemiş.

Sonuç olarak, yazarlar, İDKMP hastalarında, omega 3 yağ asidi tedavisinin aritmik risk parametreleri üzerinde olumlu etkileri olduğu kanısına varmışlar. Omega 3 yağ asitlerinin bu etkilerinin antiiskemik etkilerinden bağımsız antiaritmik etkileri ile ilgili olduğu sonucuna ulaşmışlar.

 



3--3

2008 - 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.