Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 2 Sayı: 11 / 2010


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Yazarlar:
Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu
Prof. Dr. Mehdi Zoghi
Dr. Murat Uğurlucan
Doç.Dr.Güliz Kozdağ



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


11--2311--23

The clinical safety and efficacy of overnight transvenous unilateral phrenic stimulation. HEART FAILURE 2010 Kongresi, Berlin, Almanya, 29 Mayıs-1 Haziran 2010

KY Bülteni - Santral uyku apnesi bulunan kalp yetersizliği olgularında frenik sinir stimülasyonu, klinik sonuçlar ve yaşam kalitesinin düzeltilmesinde umud veren yeni bir yöntem olarak dikkati çekiyor. (Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu)Santral uyku apnesi bulunan kalp yetersizliği olgularında frenik sinir stimülasyonu, klinik sonuçlar ve yaşam kalitesinin düzeltilmesinde umud veren yeni bir yöntem olarak dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu

Kalp yetersizliği (KY) olgularının yaklaşık %75’inde uyku bozukluğu bulunuyor. Bu uyku bozukluklarının yarısı santral uyku apnesi (CSA) ve diğer yarısı obstrüktif uyku apnesi şeklinde görülüyor. KY’de pulmoner basınç yükselmeleri hiperventilasyona neden olduğunda CO2 düzeyi apne eşiği altına düşmekte ve santral komutla apne oluşturularak CO2’nin normal eşiğine çıkması sağlanmaktadır. CSA gözlenen olgularda sempatik aktivasyon, pulmoner basınçlarda yükselme, aritmi ve iskemi artışı ile mortalite artışı olduğu bilinmektedir. Çok merkezli küçük çaplı bu çalışma, transvenöz frenik sinir stimülasyonu ile CSA bulunan KY’li olgularda apne peryodları ile CSA’nın getirdiği olumsuz sonuçların engellenebileceğini ve yöntemin güvenli, üzerinde durulmaya değer, umud veren bir yöntem olduğunu desteklemektedir.

Çalışmaya, optimal tedavi almakta olan, klinik olarak stabil ve uyku testi ile CSA bulunduğu teyit edilmiş 13 KY’li olgu alındı. Tüm olgulara, geçici transvenöz lead, sağ brakiosefalik veya sol perikardiofrenik yolla frenik sinire en yakın yere yerleştirilerek ilk gece herhangi bir girişim yapılmadan, ikinci gece frenik sinir stimülasyonu ile aktif uygulama yapılarak gözlem ve kayıtları alındı.

Sonuçlar transvenöz frenik sinir stimülasyonu uygulamasının iyi tolere edilebilen, güvenli bir yöntem olduğunu gösterdi. Aynı zamanda, bu yeni yöntem ile CSA’da %91 azalma (p<0.0001), oksjenizasyon düzeylerinde %55 düzelme (p<0.001), apne-hipopne indeksinde %49 azalma (p<0.0006) gözlendi.

Küçük çaplı bu çalışmanın ardından, CSA bulunan KY’li olgularda RespiCardiaTM sisteminin implante edileceği daha büyük çaplı ve uzun süreli çalışma planlanıyor. Bu sistem transvenöz yolla frenik sinire yakın olarak konumlandırılan lead aracılığı ile elektriksel uyarı verebilen bir jeneratörden oluşuyor. Bu yöntemin, kronik KY olan hastalar dahil olmak üzere CSA bulunan olgularda, yaşam kalitesi ve klinik sonuçları düzeltme potansiyeline sahip olduğu düşünülüyor.


11--23

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.