Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 2 Sayı: 6 / 2010


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Yazarlar:
Dr. Yüksel Çavuşoğlu
Dr. Mehmet Timur Selçuk
Dr. Serkan Çay
Dr. Arda Şanlı Ökmen



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


6--186--18

Predictors of short term mortality in heart failure- Insight from the Euro Heart Failure survey.. Int J Cardiol 2010; 138:63-69

KY Bülteni - Kalp yetersizliğinde kısa dönem mortalite göstergeleri – Euro Heart Failure survey (Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu)Kalp yetersizliğinde kısa dönem mortalite göstergeleri – Euro Heart Failure survey

Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu

Hastaneye kabulde kalp yetersizliği tanısı alan olgularda, basit ve çoğu zaman rutin uygulamada değerlendirilen klinik verilerin 12 haftalık prognozun önemli göstergeleri olduğu bildiriliyor.

10 701 olgunun verilerinin değerlendirildiği çalışmada; ileri yaş- >70 yaş (OR 1.5, p<0.001), ciddi sol ventrikül sistolik disfonksiyonu (OR 1.8, p<0.001), kreatinin yüksekliği (OR 1.2, p<0.001), hiponatremi (OR 0.9, p<0.001), anemi (OR 0.9, p<0.001), atriyal fibrilasyon (OR 1.3, p<0.001) ve inotropik tedavi (OR 5.5, p<0.001) gereksiniminin kalp yetersizliği olgularında 12 haftalık kısa dönem mortalitenin bağımsız göstergeleri olduğu bildirilmektedir.  ACE inhibitörü (OR 0.5, p<0.001), beta bloker (OR 0.7, p<0.001), antitrombotik tedavi (OR 0.6, p<0.001) ve lipid düşürücü ilaç kullanımının (OR 0.6, p<0.001) iyi prognoz göstergeleri olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

Dikkat çekici bulgulardan biri kolesterol düzeyi azaldıkça kalp yetersizliği olgularında mortalitenin artış gösterdiğinin bu çalışmada yeniden vurgulanmasıdır. Lipid düşürücü tedavi alan olgu grubunda ise mortalite; kolesterol düzeyi <151 mg/dl altında kalan ve tedaviye karşın >235 mg/dl devam eden olgularda “U shape” sergileyecek şekilde yüksek bulunmuştur. Bilindiği gibi kalp yetersizliği olgularında; vücut kitle indeksi, kan basıncı ve kolesterol düzeyi ile mortalite arasında ters bir ilişki vardır.
Çalışmada, büyük olasılıkla yüksek riskli akut koroner sendromlu olgularda kullanımının sonucu olarak heparin uygulaması ile mortalite artışı arasında bir ilişki bildirilmektedir. Nedeni tam olarak açıklanamayan ilginç bulgulardan biri de kalsiyum blokeri kullanımı ile düşük mortalite arasındaki ilişkidir. İnotropik tedavi ile yüksek mortalite arasındaki ilişki genellikle bu ajanların hemodinamik anormallikle seyreden yüksek riskli son dönem kalp yetersizliğindeki olgularda kullanımı ile açıklanmaktadır.

Bu çalışmadaki dikkat çekici noktalardan bir tanesi de unıvariate analizlerde loop diüretiklerin yüksek mortalite, tiazid ve spironolakton tipi diüretiklerin ise düşük mortalite ile ilişkili olduğunun bulunmasıdır. Diyabet bu çalışmada olumsuz prognozla ilişkili bulunmamıştır. Diğer taraftan aneminin kötü prognozla ilişkili olduğu ve anemi derinliği arttıkça mortalitenin daha da artış gösterdiği bu çalışmanın bulgularıyla bir kez daha ortaya konmuştur.


6--18

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.