[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 4 Sayı: 2 / 2021


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Muzaffer Değertekin
Bülent Mutlu
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Elif Hande Özcan Çetin

Katkıda Bulunanlar
Duygu İnan
Dursun Akaslan
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Göksel Çinier
Elif Hande Özcan Çetin
Oğuzhan Birdal
Serhat Sığırcı
Ümit Yaşar Sinan
İbrahim Rencüzoğulları
Sedat Kalkan
Gökay Taylan
Murat Çap
Kerim Esenboğa
Mustafa Yılmaztepe
Emrah Erdoğan


 



2--52--5

Angiography after Out-of-Hospital Cardiac Arrest without ST-Segment Elevation (TOMAHAWK)Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) gelişen hastalarda prognoz kötüdür ve başarılı resüsitasyon yapıldıktan sonra hastaneye kabul edilenler arasında bile %65'e varan bir mortalite oranı mevcuttur. (Dr. Oğuzhan Birdal)

Yorumlayan: Dr. Oğuzhan Birdal

Çalışmanın adı: Angiography after Out-of-Hospital Cardiac Arrest without ST-Segment Elevation (TOMAHAWK)

Hangi kongrede yayınlandığı: ESC 2021

Fulltext linki: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101909

Giriş :

Hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) gelişen hastalarda prognoz kötüdür ve başarılı resüsitasyon yapıldıktan sonra hastaneye kabul edilenler arasında bile %65'e varan bir mortalite oranı mevcuttur. Miyokard enfarktüsü, HDKA’nın sık görülen bir nedenidir. Bununla birlikte, EKG’de ST-segment yükselmesi olmayan resüsitasyon uygulanmış hastalarda erken koroner anjiyografi ve revaskülarizasyonun yararları belirsizdir.

Amaç:

Bu çalışmada HDKA gelişip resüsitasyon uygulanan ve EKG’de ST-segment yükselmesi olmayan hastalarda rutin acil koroner anjiyografi ile geciktirilmiş veya seçici koroner anjiografi stratejileri karşılaştırılmıştır.

Metot:

Randomize, çok merkezli, açık etiketli olarak dizayn edilen çalışmaya HDKA sonrası başarılı resüsitasyon uygulanan ve resüsitasyon sonrası çekilen EKG'de ST-segment yükselmesi olmayan 30 yaş ve üstü 554 hasta dahil edilmiştir. Çalışmanın primer sonlanım noktası 30 günlük herhangi bir nedene bağlı ölüm olarak belirlenmiştir.

Bulgular:

Hasta popülasyonunda medyan yaş 70 idi ve hastaların yaklaşık %30’u kadındı. Kardiyak arrestten spontan dolaşımın geri dönüşüne kadar geçen medyan süre 15 dakikaydı. 30 günde, acil anjiyografi grubundaki 265 hastanın 143'ü (%54.0) ve geciktirilmiş anjiyografi grubundaki 265 hastanın 122'si (%46.0) öldü (HR, 1.28; %95 [GA], 1.00-1.63; P=0.06). 30 günlük tüm nedenlere bağlı ölüm veya ciddi nörolojik defisitin bileşimini içeren sekonder sonlanım noktası, acil anjiyografi grubunda (255 hastanın 164'ünde [64.3%]), geciktirilmiş anjiyografi grubuna göre (248 hastanın 138'inde [55.6%]) daha sık meydana geldi (rölatif risk 1.16; %95 [GA] 1.00–1.34). Yoğun bakımda kalış süresi, pik troponin düzeyleri, miyokard enfarktüsü veya konjestif kalp yetersizliği nedeniyle yeniden hastaneye yatış gibi diğer sekonder sonlanım noktaları gruplar arasında farklılık göstermedi. Orta veya şiddetli kanama, inme ve renal replasman tedavisi gerektiren akut böbrek yetmezliğini içeren güvenlik sonlanım noktalarında gruplar arasında fark yoktu.

Sonuç:

Çalışmanın sonucunda HDKA gelişen ve EKG’de ST-segment yükselmesi olmayan hastalarda, tüm nedenlere bağlı 30 günlük ölüm riskine ilişkin olarak, acil anjiyografi stratejisinin geciktirilmiş veya seçici anjiyografi stratejisine üstün olmadığı bulunmuştur.

Yorum:

TOMAHAWK çalışmasının sonucunda COACT çalışmasının sonuçlarına benzer bir şekilde ST-segment yükselmesi olmayan HDKA hastalarında erken anjiografik girişimin geciktirilmiş stratejiye göre üstün olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmanın COACT çalışmasından en önemli farkı ise COACT çalışmasına dahil edilen hastalarda sadece şoklanabilir ritmler mevcutken bu çalışmaya dahil edilen hastaların yaklaşık yarısında şoklanabilir ritm yoktu. ST-segment yükselmesi olmayan HDKA hastalarında acil anjiografi kararı verilirken, bu hastaların erken revaskülarize edilmesinin 30 günlük sağkalım üzerine olumlu etkisinin olmadığı hatta anjiografik girişimin hastanın aleyhine olabileceği düşünülmeli ve buna göre karar verilmelidir.


2--5

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.