[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 4 Sayı: 2 / 2021


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Muzaffer Değertekin
Bülent Mutlu
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Elif Hande Özcan Çetin

Katkıda Bulunanlar
Duygu İnan
Dursun Akaslan
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Göksel Çinier
Elif Hande Özcan Çetin
Oğuzhan Birdal
Serhat Sığırcı
Ümit Yaşar Sinan
İbrahim Rencüzoğulları
Sedat Kalkan
Gökay Taylan
Murat Çap
Kerim Esenboğa
Mustafa Yılmaztepe
Emrah Erdoğan


 



2--52--5

Göğu¨s Ağrısı Tanısında Rutin Basınçlı Tel Değerlendirmesi Koroner Anjiyografide Yönetim Stratejisini Etkiler mi? – RIPCORD2Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Anginaya geleneksel yaklaşım koroner anatominin anjiyografi ile değerlendirilmesini ya da geri dönüşlü iskemi için noninvaziv test yapılmasını içerir. Anjiyografi sırasında invaziv basınç teli değerlendirmesi hem anatomi hem de fizyoloji hakkında önemli bilgi sunar. (Dr. Serhat Sığırcı)

Yorumlayan: Dr. Serhat Sığırcı

Çalışma ismi: Göğu¨s Ağrısı Tanısında Rutin Basınçlı Tel Değerlendirmesi Koroner Anjiyografide Yönetim Stratejisini Etkiler mi? – RIPCORD2

Yayınlandığı Kongre: ESC 2021

Giriş:

Anginaya geleneksel yaklaşım koroner anatominin anjiyografi ile değerlendirilmesini ya da geri dönüşlü iskemi için noninvaziv test yapılmasını içerir. Anjiyografi sırasında invaziv basınç teli değerlendirmesi hem anatomi hem de fizyoloji hakkında önemli bilgi sunar. Fraksiyonel akış rezervi (FFR) kılavuzluğunda perku¨tan koroner mu¨dahale, tek başına anjiyografik değerlendirmeyle karşılaştırıldığında daha az kaynak kullanımı ve daha iyi klinik sonuç ile ilişkilidir. Bununla birlikte, tanısal anjiyografi sırasında tu¨m major koroner arterlerin rutin FFR ile değerlendirilmesi, ikna edici gözlemsel veriler olmasına rağmen randomize bir çalışmada gösterilmemiştir. Tanısal anjiyografi sırasında tu¨m ana damarların rutin FFR ile değerlendirmesinde pratikte yapılacak bir değişiklik için sadece klinik faydanın değil, aynı zamanda maliyet etkinliğinin de kanıtlanmasını gerektirir.

Amaç:

RIPCORD2 çalışması, bu konudaki ilk çalışma olarak,  tanısal anjiyografi aşamasında ilgili tu¨m koroner arterlerin sistematik FFR değerlendirmesinin, tek başına anjiyografik değerlendirmeye kıyasla kaynak kullanımı, yaşam kalitesi ve klinik sonuçlarda üstünlük sağlayıp sağlayamayacağını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.

Metot:

17 Birleşik Krallık merkezinde, stabil angina veya ST elevasyonsuz miyokard infarktu¨su¨ için tanısal koroner anjiyografiye tabi tutulması planlanan 1100 hasta, bu çalışmaya randomize edilmiştir. Anlamlı koroner arter hastalığı, en az bir damarda (yaklaşık 2.25 mm çap) görsel tahminle lu¨men çapında >%30'luk herhangi bir darlık olarak tanımlanmıştır. Hastalar, tek başına anjiyografik değerlendirme (ONLY ANGİO) veya  stent yada greft için yeterli olacak tu¨m epikardiyal damarların FFR değerlendirmesine (ANGIO+FFR) göre randomize edilmiştir. Birincil ekonomik sonlanım noktası, 1 yıllık sağlık bakım maliyetlerinin karşılaştırılmasıdır. Birincil yaşam kalitesi sonlanım noktası, 1 yılda hasta tarafından bildirilen yaşam kalitesi puanlarını karşılaştırılmasıdır. İkincil sonlanım noktaları, 1 yıldaki klinik olayları, yönetim stratejisini (revasku¨larizasyonlu veya revasku¨larizasyonsuz optimal tıbbi tedavi) ve Kanada Kardiyovasku¨ler Derneği anjina derecesine göre 1 yıldaki anjina durumunu içerir.

Bulgular:  

ONLY ANGIO  ve ANGIO+FFR grupları arasında 1 yılda sağlık bakım maliyetleri arasında fark yoktu (sırasıyla 4,136 £ ve 4,510 £. P: 0,137). FFR'nin rutin kullanımı ile 1 yılda hastaların yaşam kalitesinde veya angina durumunda herhangi bir iyileşme olmadı. Rutin FFR kullanımı daha uzun süren prosedu¨rler, daha fazla radyasyon ve kontrast kullanımı ve daha yu¨ksek komplikasyon oranı ile ilişkilendirildi.

Sonuç:

Tanısal anjiyografi sırasında rutin, sistematik FFR değerlendirmesi, tek başına anjiyografik kılavuzluk ile karşılaştırıldığında maliyet açısından nötrdu¨r ve 1 yılda yaşam kalitesi veya anjiyo durumunda önemli farklılıklar ile ilişkili değildir. Dolayısıyla bu stratejinin tek başına anjiyografiye kıyasla genel bir avantajı yoktur.


2--5

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.