[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 4 Sayı: 2 / 2021


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Muzaffer Değertekin
Bülent Mutlu
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Elif Hande Özcan Çetin

Katkıda Bulunanlar
Duygu İnan
Dursun Akaslan
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Göksel Çinier
Elif Hande Özcan Çetin
Oğuzhan Birdal
Serhat Sığırcı
Ümit Yaşar Sinan
İbrahim Rencüzoğulları
Sedat Kalkan
Gökay Taylan
Murat Çap
Kerim Esenboğa
Mustafa Yılmaztepe
Emrah Erdoğan


 



2--52--5

Prostat Kanserli Hastalarda Degarelix'in Leuprolide'ye Karşı Kardiyovasküler Güvenliği: PRONOUNCE Randomize Çalışmanın Birincil SonuçlarıTürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Prostat kanserli hastalarda aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASKVD), kanser dışı ölümlerin önde gelen nedenidir. Orşiektomi veya medikal tedavi ile androjen baskılama tedavisi (ABT), on yıllardır ilerlemiş prostat kanserli hastalar için tedavinin temel taşı olmuştur. (Dr. Murat ÇAP)

Yorumlayan: Dr. Murat ÇAP

Çalışmanın adı: Prostat Kanserli Hastalarda Degarelix'in Leuprolide'ye Karşı Kardiyovasküler Güvenliği: PRONOUNCE Randomize Çalışmanın Birincil Sonuçları

Yayınlandığı Kongre: ESC 2021

Link: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.056810

Giriş:

Prostat kanserli hastalarda aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASKVD), kanser dışı ölümlerin önde gelen nedenidir. Orşiektomi veya medikal tedavi ile androjen baskılama tedavisi (ABT), on yıllardır ilerlemiş prostat kanserli hastalar için tedavinin temel taşı olmuştur. Hem GnRH agonistleri hem de antagonistleri, gonadotropin salgılatıcı hormon-reseptör (GnRH) aracılı mekanizmalar yoluyla, lüteinize edici hormon salgılanmasını inhibe ederek, testosteron üretimini inhibe ederler. ABT kullanımının prostat kanseri ve önceden var olan ASKVD hastalarında daha yüksek kardiyovasküler morbidite ve mortalite ile ilişkili olduğu önceki çalışmalarda gösterilmiştir. GnRH antagonistlerinin GnRH agonistlerine kıyasla göreceli kardiyovasküler güvenliği tartışmalıdır.

Amaç:

PRONOUNCE çalışması, prostat kanseri ve önceden var olan ASKVD'si olan hastalarda bir GnRH antagonisti olan degarelix  ile bir GnRH agonisti olan leuprolid'in, 12 ay boyunca majör istenmeyen kardiyovasküler olayların (MACE) gelişimine etkisini karşılaştırmayı amaçlamıştır.

Metod:

PRONOUNCE çalışması, prostat kanserli ve eşlik eden ASKVD'li hastalarda GnRH antagonisti degarelix ile GnRH agonisti leuprolid'in kararlaştırılmış majör istenmeyen kardiyovasküler olay(MACE) üzerindeki etkisini karşılaştıran kör son nokta kararlı , uluslararası, çok merkezli, ileriye dönük, randomize, açık etiketli bir çalışmadır. Birincil sonlanım, 12 ay boyunca kararlaştırılmış ilk MACE’de (ölüm, miyokard enfarktüsü veya felçten oluşan birleşik sonlanım) kadar geçen süreydi. İkincil sonlanım, kardiyovasküler nedenli ölüm, ölümcül olmayan MI veya ölümcül olmayan inmenin ilk ortaya çıkış zamanıydı.

Bulgular:

Çalışma, öngörülenden daha yavaş hasta alımı ve tahmin edilenden daha az birincil sonlanım olayı nedeniyle planlanan 900  katılımcı dahil edilmeden durduruldu. 3 Mayıs 2016'dan 16 Nisan 2020'ye kadar, 12 ülkedeki 113 merkezden toplam 545 hasta, açık etiketli degarelix veya leuprolide verilmek üzere rastgele çalışmaya alındı. Çalışma populasyonunda median yaş 73 idi, %49.8'inde lokalize prostat kanseri vardı; %26,3'ünde lokal ileri hastalık ve %20,4'ünde metastatik hastalık vardı. MACE , degarelix verilen grupta 15 (%5.5) hastada  ve leuprolide verilen grupta 11 (%4.1) hastada meydana geldi (HR 1.28, %95CI 0.59-2.79; p=0.53). Genel olarak çok az sekonder sonlanım olayı vardı. Kardiyovasküler ölüm, ölümcül olmayan MI veya ölümcül olmayan inme bileşik sonlanım, degarelix grubunda 9 hastada ve leuprolide grubunda 7 hastada meydana geldi (HR 1.20, %95 CI 0.45-3.23). Degarelix verilen 24 hastada ve leuprolide verilen 27 hastada hastalıkta progresyon meydana geldi (HR 0.89, %95 CI 0.51–1.54)

Sonuç:

PRONOUNCE çalışması, prostat kanserli hastalarda bir GnRH antagonisti ile bir GnRH agonistinin kardiyovasküler güvenliğini ileriye dönük  karşılaştıran ilk, uluslararası, randomize klinik çalışmadır. Çalışma planlanandan daha az sayıda katılımcı ve olay nedeniyle erken sonlandırılmış olup degarelix veya leuprolide verilen hastalar arasında 1 yılda MACE’de herhangi bir fark gözlenmedi. GnRH antagonistlerinin ve agonistlerinin göreceli kardiyovasküler güvenliği henüz çözülememiş olarak kaldı.

Yorum:

Pronounce çalışması erken sonlandırıldığı ve hasta alımı az olduğu için GnRH agonist ve antagonistlerin kardiyovasküler olaylar üzerine etkisini çözememiş olmakla birlikte, kanser tedavilerinin kardiyovasküler sonuçlar üzerindeki etkisini değerlendirme ortak amacı ile ürologlar, onkologlar ve kardiyologlar arasında disiplinler arası işbirliği için bir model sağlamıştır.


2--5

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.