[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 4 Sayı: 2 / 2021


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Muzaffer Değertekin
Bülent Mutlu
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Elif Hande Özcan Çetin

Katkıda Bulunanlar
Duygu İnan
Dursun Akaslan
Süleyman Çağan Efe
Alper Karakuş
Göksel Çinier
Elif Hande Özcan Çetin
Oğuzhan Birdal
Serhat Sığırcı
Ümit Yaşar Sinan
İbrahim Rencüzoğulları
Sedat Kalkan
Gökay Taylan
Murat Çap
Kerim Esenboğa
Mustafa Yılmaztepe
Emrah Erdoğan


 



2--52--5

Miyokard İnfarktüsü sonrası İnfluenza Aşılaması: Randomize Çalışma - IAMITürk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - İnfluenza salgınları sırasında, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümler salgın olmayan dönemlere kıyasla daha yüksek oranda görülmektedir. Gözlemsel ve küçük randomize çalışmalar, influenza aşısının kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda gelecekteki kardiyovasküler olayları azaltabileceğini göstermektedir. (Dr. Gökay Taylan)

Yorumlayan : Dr. Gökay Taylan

Çalışmanın ismi: Miyokard İnfarktüsü sonrası İnfluenza Aşılaması: Randomize Çalışma - IAMI

Yayınlandığı Kongre : ESC 2021

Link: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIRCULATIONAHA.121.057042

Giriş :

İnfluenza salgınları sırasında, kardiyovasküler hastalık nedenli ölümler salgın olmayan dönemlere kıyasla daha yüksek oranda görülmektedir. Gözlemsel ve küçük randomize çalışmalar, influenza aşısının kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda gelecekteki kardiyovasküler olayları azaltabileceğini göstermektedir. Kalp hastalığı olan hastalar için grip aşıları önerilmektedir, fakat akut miyokard infarktüsünü (MI) geçiren hastalarda standart hastane bakımının bir parçası değildir. IAMI çalışması, MI veya yüksek riskli koroner arter hastalığı (KAH) olan hastalarda perkütan bir müdahaleyi takiben yapılan influenza aşılamasının, sonuçları iyileştirip iyileştirmeyeceğinin değerlendirildiği en büyük randomize çalışmadır.

Amaç:

Bu çalışmanın amacı; yeni MI veya yüksek riskli KAH olan hastalarda ölüm, miyokard enfarktüsü (MI) ve stent trombozu bileşik sonlanımına influenza aşılamasının etkisini değerlendirmektir.

Metot :

IAMI çalışması, randomize, plasebo kontrollü, çift kör ve çok merkezli bir çalışmadır. Covid-19 pandemisi nedeniyle, veri güvenliği ve izleme kurulu, önceden belirlenmiş beklenen olay sayısına ulaşmadan önce çalışmayı durdurmaya karar vermiştir. 1 Ekim 2016 ve 1 Mart 2020 tarihleri arasında sekiz ülkedeki 30 merkezden 6696 hasta tarandı ve 2571 katılımcı çalışmaya randomize edildi. İnfluenza aşısı grubuna 1290 hasta ve plasebo grubuna 1281 hasta categorize edildi. Erken dönem MI (hastaların %99,7'si) veya yüksek riskli KAH'ı (%0,3) olan hastalara salin plasebo veya inaktive influenza aşısı uygulandı. Invaziv bir koroner prosedürü veya hastaneye yatışı takiben 72 saat içinde kas içi olarak uygulandı.
Birincil birleşik sonlanım noktaları; 12 ayda bileşik olarak tüm nedenlere bağlı ölüm, MI veya stent trombozu gelişiminden oluşmaktadır. Tüm nedenlere bağlı ölüm, kardiyovasküler ölüm, MI ve stent trombozu dahil olmak üzere temel ikincil sonlanım noktaları için hiyerarşik bir test stratejisi kullanıldı.

Bulgular:

Katılımcıların yaş ortalaması 59.9 ± 11.2 yaş ve çalışma populasyonunun % 18.2’si kadın idi. Ayrıca 1348 hasta (%54,5) STEMI, 1119 hasta (%45,2) non STEMI ve sekiz hasta (%0,3) stabil koroner arter hastalığı ile başvurdu. Toplam 1868 katılımcı (%74.3) PCI ile tedavi edilirken  587 hasta (%23.4) sadece medikal tedavi gördü.

12 aylık takip süresi boyunca, influenza aşısı grubunda 67 hastada (%5.3) ve plasebo grubunda 91 hastada (%7.2) birincil sonlanım olayları gerçekleşti (hazard  oranı, 0.72; %95 GA 0.52 ila 0.99; P =0.040). İnfluenza aşısı ve placebo gruplarında sırasıyla tüm nedenlere bağlı ölüm oranları % 2.9 ve % 4.9 (hazard oranı, 0.59; 0.39 to 0.89; P=0.010), kardiyovasküler ölüm % 2.7 ve % 4.5 (hazard oranı, 0.59; GA 0.39 to 0.90; P=0.014), ve MI % 2.0 ve %2.4 (hazard oranı, 0.86; GA 0.50 to 1.46, P=0.57) idi.

Sonuç:

Erken dönem MI  veya yüksek riskli KAH hastalarına influenza aşısı uygulaması  12 ay takip sonrası daha düşük birleşik olaylar, tüm nedenlere bağlı ölüm ve kardiyovasküler ölüm ile sonuçlandı.

Yorum:

Bu bulgular, influenza aşısının miyokard enfarktüsü sonrası hastane tedavisinin bir parçası olarak düşünülmesi gerektiğini düşündürmektedir. Kılavuzda tavsiye edilmesine rağmen, grip aşısının değeri bilinmemektedir ve bu çalışmadan elde edilen bulgular, kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda mevsimsel grip aşısının önemini vurgulamaktadır.


2--5

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.