[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 1 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri

Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Adem Aktan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Serkan Bulguroğlu
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Mustafa Yenerçağ


 



1--271--27

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Plozasiran (ARO-APOC3) for Severe Hypertriglyceridemia: The SHASTA-2 Randomized Clinical Trial (Dr. Muzaffer Kahyaoğlu) Hazırlayan: Dr. Muzaffer Kahyaoğlu


Çalışmanın Adı:
Plozasiran (ARO-APOC3) for Severe Hypertriglyceridemia: The SHASTA-2 Randomized Clinical Trial

Yayınlandığı Kongre:ACC 2024
Link: https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/article-abstract/2817469

Giriş:

Şiddetli hipertrigliseridemi, plazma trigliserit düzeyinin 500 mg/dL'nin üzerinde olduğu durumdur ve yüksek trigliserit seviyeleri aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASCVD), non-alkolik hepatosteatit ve akut pankreatit riskini artırabilmektedir. Apolipoprotein C3 (APOC3), öncelikle karaciğerde ve bağırsakta üretilen bir glikoproteindir ve lipoprotein lipazın (LPL) inhibe edilmesinde önemli bir rol oynar, böylece trigliseridden zengin lipoproteinlerin (TZL) adipositler tarafından metabolizmasını azaltır ve hepatik TZL alımını yavaşlatarak hem hipertrigliseridemiye hem de şilomikronemiye katkıda bulunur. Plozasiran, subkutan olarak uygulanan, APOC3'ü kodlayan haberci RNA'yı seçici olarak parçalamak için tasarlanmış, çift sarmallı küçük girişimci bir RNA molekülüdür (siRNA). Faz 1 çalışma verilerinde gösterildiği gibi plozasiran önemli ve kalıcı APOC3 seviyelerinde azalma sağladığı gösterilmiştir.

Amaç:

Bu çalışmada şiddetli hipertrigliseridemili hastalarda tekrarlanan plozasiran uygulamasının etkinliğini ve güvenliği değerlendirilmiştir.

Method:

SHASTA-2 çalışması plasebo kontrollü, çift kör, randomize bir klinik çalışmadır. Çalışmaya lipid düşürücü tedavi altında açlık trigliserid seviyeleri 500-4000 mg/dl olan hastalar dahil edilmiştir. Katılımcılara 0 ve 12. haftalarda Plozasiran (10, 25, 50 mg) ya da plasebo verilmiştir ve hastalar 48. haftaya izlenmiştir. Primer sonlanım noktası olarak; 24. haftada başlangıca göre trigliserid değişimi yüzdesinin her bir doz grubu ile havuzlanmış plasebo grupları arasındaki ortalama farkı olarak belirlenmiştir. Diğer lipoproteinlerdeki (APOC3, total apolipoprotein B, yüksek yoğunluklu lipoprotein [HDL], non-HDL, düşük yoğunluklu lipoprotein [LDL], remnant kolesterol) değişimler de sekonder sonlanım noktası olarak belirtilmiştir.

Bulgular:

229 hastadan 226`sı analize dahil edilmiştir. Ortalama yaşları 55 ve yaklaşık %78`i erkektir. Plozasiran, en yüksek dozla 24. haftada trigliserid düzeylerinde ve APOC3 düzeylerinde doza bağımlı, plaseboya göre ayarlanmış önemli düşüşlere neden olmuştur. Plozasiran ile tedavi edilen hastaların yaklaşık %90,6'sı 500 mg/dL'nin altında bir trigliserit düzeyine ulaşmıştır. Plozasiran, LDL seviyesinde doza bağlı artışlarla ilişkilendirilmiştir. Ancak apolipoprotein B düzeyleri artmamış ve non-HDL düzeyleri tüm dozlarda önemli ölçüde azalmıştır. Remnant kolesterol ve ApoB48'de de önemli kalıcı azalmalar ve 48. haftaya kadar HDL-K düzeyinde artışlar tespit edilmiştir. Plozasiran ile tedavi edilen hastalarda plaseboya kıyasla advers olay oranları benzer izlenmiştir.

Sonuç:

Bu çalışma Plozasiran`ın şiddetli hipertrigliseridemili hastalarda plazma serum trigliserid seviyelerinde anlamlı düşme ve trigliserid ilişkili lipoproteinlerde iyileşme göstermektedir. LDL-K seviyelerinde artış izlenmiş olsa da apoB48 ve non-HDL-K seviyelerinde azalma izlenmiştir. Plozasiran kullanımı ile elde edilen plazma lipid seviyelerinde düzelmenin klinik sonlanımlarda iyileşmeye etkisinin incelendiği uzun dönem takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.

Yorum:

Plozasiran kullanımı sonrası %90,6`sında trigliserid seviyesinin 500 mg/dl altına inmesi önemli bir bulgudur. Bu seviye altında bilindiği üzere akut pankreatit riskini ciddi oranda azaltmaktadır. Uzun dönem klinik takip sonuçlarıyla hipertrigliseridemi ilişkili komplikasyonlara olan etkisini görmek gerekmektedir.


1--27

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.