[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 1 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri

Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Adem Aktan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Serkan Bulguroğlu
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Mustafa Yenerçağ


 



1--271--27

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Preventing cardiotoxicity in patients with breast cancer and lymphoma: protocol for a multicentre randomised controlled trial (PROACT) (Dr. Ömer Furkan Demir) Hazırlayan: Dr. Ömer Furkan Demir


Çalışmanın Adı:
Preventing cardiotoxicity in patients with breast cancer and lymphoma: protocol for a multicentre randomised controlled trial (PROACT)

Yayınlandığı Kongre:ACC 2024
Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9809245

Full text linki henüz yayınlanmadı.

Giriş:

Antrasiklin tedavisi, birçok kemoterapi rejimine dahil edilir ve son derece etkili olduğu bilinmektedir. Ancak kardiyotoksisite gibi çok önemli bir yan etkisi bulunmaktadır. Antrasiklinler kalp hücrelerinde geri dönüşümsüz hasara neden olabilir ve sonuçta kalp yetmezliğine neden olabilir; bu durum akut dönemde veya tedaviden yıllar sonra ortaya çıkabilir.

Amaç:

PROACT çalışmasının amacı, antrasiklin bazlı kemoterapi alan meme kanseri ve non-Hodgkin lenfoma (NHL) hastalarında, kardiyotoksisiteyi önlemede ACE inhibitörü enalaprilin etkinliğini ortaya koymaktır.

Method:

Bu prospektif, randomize ve açık etiketli çalışmada, ACE inhibitörlerinin antrasiklin kardiyotoksisitesini önlemeye yardımcı olup olamayacağının belirlenmesi amacıyla, meme kanseri ve NHL tanılı hastalar enalapril veya plasebo grubuna randomize edilmiştir. Enalapril kolundaki hastalar, kemoterapiye başlamadan en az 2 gün önce tedaviye başlayacak ve son antrasiklin dozundan 3 hafta sonra enalapril alımını bırakacaklar (günde iki kez 2,5 mg ile başlayıp günde iki kez maksimum 10 mg doza kadar titre edilecektir). Hastaların tamamına altı kür (?300 mg/m2 doksorubisin eşdeğeri) antrasiklin kemoterapisi verilmesi planlandı. Çalışmanın primer sonlanım noktası, antrasiklin tedavisi sırasında herhangi bir zamanda ve son antrasiklin dozundan 1 ay sonra kardiyak troponin T ve troponin I salınımının varlığı veya yokluğudur. Sekonder sonlanım noktası ise, ekokardiyografik değerlendirme ile ölçülen kardiyak fonksiyonlar, enalaprile uyum ve yan etkiler olarak belirlenmiştir.

Bulgular:

PROACT çalışmasında, İngiltere’deki 13 merkezde meme kanseri (%62) veya Non-Hodgkin lenfoma (%38) tedavisi gören 111 hasta (ortalama yaş 57, %78 oranında kadın) çalışmaya dahil edilmiştir. Enalapril alan gruba 56 hasta, plasebo grubuna ise 55 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tamamında çalışma başlangıcında kardiyak troponin değerleri negatifti. Hastalara kanser tedavisi sırasında ortalama 328 mg/m2 doksorubisine eşdeğer dozda antrasiklin tedavisi verildi. Enalapril kolundaki hastaların aldığı ortalama enalapril dozu 17.7 mg idi. PROACT çalışmasının sonuçlarına bakıldığı zaman, enalapril tedavisi alan hasta grubunun %77,8'inde ve plasebo grubunun %83,3'ünde troponin T salınımı ve troponin T değerlerinde yükselme meydana geldi. Böylece bu 2 grup arasında primer sonlanım noktası arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (OR: 0.65, %95 CI: 0.23-1.78, p=0.405). Ayrıca troponin I değerleri açısından da gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (OR: 1.10, %95 CI: 0.50-2.38, p=0.819). Sekonder sonlanım noktası olarak belirlenen ekokardiyografik değerlendirme sonuçlarına bakıldığı zaman, sol ventrikül global longitudinal strain (p=0.921) ve ejeksiyon fraksiyonunda (0.236) sonuçlar iki grupta da benzer olarak saptandı.

Sonuç:

Sonuç olarak, yüksek doz antrasiklin kemoterapisi alan hastalarda, kardiyotoksisiteden korunmak amacıyla verilen enalaprilin kardiyotoksisite ve miyokard hasarı üzerine bir etkisi olmadığı gösterildi.

Yorum:

PROACT çalışmasının sonuçlarına göre, yüksek doz antrasiklin kemoterapisi ile kanser tedavisi gören ve ACE inhibitörü olarak enalapril tedavisi alan hastalar, son kemoterapi dozundan bir ay sonra troponin T düzeylerinde, almayanlarla karşılaştırıldığında herhangi bir farklılık göstermedi. Ancak araştırmacılar, troponin I testi pozitif çıkan hastaların oranının (enalapril grubunun %47'si ve standart bakım grubunun %45'i), troponin T testi pozitif çıkan hastaların oranı ile karşılaştırıldığında her iki grupta da önemli ölçüde düşük olduğunu belirtti.

Bu çalışmanın sonuçlarında, troponin I hakkındaki bulgulara dikkat çekmek gerekmektedir. Gözlemsel çalışmalarda her iki troponin değerinin de kardiyotoksisite ile ilişkili olduğu gösterilmiş olmasına rağmen, bu çalışmanın sonuçları hangi troponin türünü kullanmamız gerektiği ile ilgili bir soruyu gündeme getirmektedir. Ayrıca, ACE inhibitörlerinin antrasiklinlerle ilişkili kardiyotoksisiteyi önlemede gelecek için ümit verici bir silah olmadığı gözlenmiştir.


1--27

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.