[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 7 Sayı: 1 / 2024


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri

Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Can Yücel Karabay
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Adem Aktan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Serkan Bulguroğlu
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Mustafa Yenerçağ


 



1--271--27

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - A Double-Blind, Randomized Placebo-Procedure-Controlled Trial of an Interatrial Shunt in Patients With HFrEF and HFpEF - RELIEVE-HF (Dr. Adem Aktan) Hazırlayan: Dr. Adem Aktan

Çalışmanın Adı:
A Double-Blind, Randomized Placebo-Procedure-Controlled Trial of an Interatrial Shunt in Patients With HFrEF and HFpEF - RELIEVE-HF
Yayınlandığı Kongre: ACC 2024
Link: https://www.acc.org/Latest-in-Cardiology/Clinical-Trials/2024/04/04/04/11/relieve-hf

Çalışma Tasarımı: “A Double-blind, Randomized Placebo Procedure-controlled Trial of an Interatrial Shunt in Patients With HFrEF and HFpEF: Principal Results From the?RELIEVE-HF?Trial” presented by Dr Gregg W Stone at the American College of Cardiology Annual Scientific Session (ACC.24), Atlanta, GA, April 6, 2024.

Tam metin henüz yayımlanmadı.

Arka Plan:

Kalp yetersizliği (KY), semptomları hafifletmek ve prognozu iyileştirmek için çeşitli tedavi seçeneklerinin araştırılmasını gerektiren önemli bir küresel sağlık sorunudur. KY hastalarında interatriyal şantların (Ventura şant ile) faydaları, alt tiplere bağlı olarak değişebilir. Bu çalışma, azalmış ejeksiyon fraksiyonlu KY (HFrEF) ve korunmuş ejeksiyon fraksiyonlu KY (HFpEF) hastalarında interatriyal şantların etkilerini incelemiştir.

Amaç:

Çalışmanın amacı, semptomatik KY olan hastalarda interatriyal şantın etkinliğini ve güvenilirliğini değerlendirmektir.

Yöntem:

Randomize, paralel, kör ve plasebo kontrollü bir çalışma tasarımı kullanıldı. Kuzey Amerika, Avrupa, İsrail, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki 94 merkezde gerçekleştirilmiş olup, toplamda 605 katılımcıyı içermektedir. Semptomatik KY hastaları, interatrial şant (n = 250) ile plasebo prosedürüne (n = 258) randomize edildi. İnteratriyal şant, V-Wave Ventura IAS cihazı kullanılarak uygulanmıştır. Hastaların takip süresi 22 aydır ve bu süre zarfında temel güvenlik ve etkililik sonuçları değerlendirilmiştir.

Bulgular:

Çalışma bulguları, genel olarak interatriyal şantların KY hastalarında önemli bir fayda sağlamadığını göstermektedir. Ancak, sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonuna (LVEF) dayalı yapılan analizler, HFrEF hastalarında potansiyel faydaların olduğunu, ancak HFpEF hastalarında sonuçların kötüleşebileceğini öne sürmektedir. Ayrıca, yaşam kalitesindeki iyileşmelerin gözlemlendiği ve bunun kısmen plasebo etkisine bağlı olduğu belirtilmiştir.

Birincil güvenlik sonuçları açısından (tüm nedenlere bağlı ölüm, felç, sistemik emboli veya açık kalp cerrahisi gereksinimi), interatriyal şant grubunda 30 gün içinde hiçbir olayın meydana gelmediği belirlenmiştir. Birincil etkililik sonucu (tüm nedenlere bağlı ölüm, kalp nakli veya sol ventriküler destek cihazı implantasyonu, KY nedeniyle hastaneye kaldırılma, ayaktan tedavide kötüleşen KY olayları, Kansas City Kardiyomiyopati Anketi Genel Özet skorunda [KCCQ-OS] 5 puanlık değişiklik), bir kazanma oranı ile değerlendirilmiş ve 0.86 olarak bulunmuştur (p = 0.20).LVEF'ye göre sınıflandırılan ikincil sonuçlara göre, HFrEF hastaları (LVEF ?%40) arasında interatriyal şant grubundaki olay oranları, plasebo grubuna göre anlamlı şekilde düşükken (%49.0 vs. %88.6; p < 0.001). Tersine, HFpEF hastaları (LVEF >%40) arasında interatriyal şant grubundaki olay oranları, plasebo grubuna göre anlamlı şekilde yüksektir (%60.2 vs. %35.9; p = 0.001).

Sonuç:

Bu çalışma, semptomatik KY olan hastalarda interatrial şantın güvenli olduğunu, ancak semptomları azaltmadığını veya prognozu iyileştirmediğini göstermiştir. İnteratrial şantın etkisinin LVEF'ye bağlı olarak değişebileceğini ortaya koymaktadır.

Yorum:

Semptomatik KY olan hastalarda interatriyal şant, genel olarak semptomları azaltmada veya prognozu iyileştirmede başarılı olamamıştır. Ancak, LVEF'si azalmış hastalarda faydalı olduğu, ancak LVEF'si korunmuş hastalarda zararlı olduğu görülmüştür. İnteratriyal şantın farklı KY tiplerinde farklı etkiler göstermesinin nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bu bulgular, gelecekteki araştırmalar için önemli bir yol gösterici olabilir, ancak diğer interatriyal şantlar için geçerli olup olmadığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.


1--27

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.