[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 9 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Duygu İnan
Dr. Alper Karakuş
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Duygu Genç Albayrak
Dr. Sidar Şiyar Aydın
Dr. Ufuk Aydoğdu


 



9--179--17

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Radial Arter Açıklığı ve Klinik Sonuçları (RAPCO) Randomize Çalışması – Radiyal Arterin Sağ İnternal Torasik Arter (RITA) ve Safen Ven Greftiyle (SVG) Karşılaştırılmasının 15 Yıllık Klinik Sonuçları (Dr. Duygu Genç Albayrak)

Yorumlayan: Dr. Duygu Genç Albayrak

Çalışmanın ismi: Radial Arter Açıklığı ve Klinik Sonuçları (RAPCO) Randomize Çalışması – Radiyal Arterin Sağ İnternal Torasik Arter (RITA) ve Safen Ven Greftiyle (SVG) Karşılaştırılmasının 15 Yıllık Klinik Sonuçları

Yayınlandığı Kongre: ACC 2022

Link: https://www.acc.org/Latest-in-Cardiology/Clinical-Trials/2022/11/05/02/42/rapco-rita
https://www.acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2022/11/06/01/10/rapco-sv

Giriş:
Koroner by-pass cerrahisinde sol ön inen arter için en sık kullanılan greft internal torasik arterlerdir. Ancak birden fazla greft gereken durumlarda koroner arterlerin revaskülarizasyonunda kullanılabilecek en iyi ikinci seçenek greft için kanıtlar azdır ve tartışmalar sürmektedir.

Amaç:
RAPCO çalışması ile radiyal arterin greft açıklığının ve klinik sonlanımların üzerine etkisinin sağ internal torasik arter ve safen ven greftiyle karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Metot:
Araştırmacılar çalışmayı RAPCO-RITA ve RAPCO-SVG olarak iki kolda tasarlamıştır. RAPCO-RITA kolunda 70 yaş altı (diyabeti olan hastalarda 60 yaş altı) 394 hasta radiyal arter grefti (n: 198) ve sağ internal torasik arter grefti (n: 196) kollarına randomize edilmiştir. RAPCO-SVG kolunda 70 yaş üstü (diyabeti olan hastalarda 60 yaş üstü) 225 hasta radiyal arter grefti (n: 113) ve safen ven grefti (n: 112) kollarına randomize edilmiştir. Primer sonlanım noktası olarak 15 yıllık greft açıklığı belirlenmiştir. Sekonder sonlanımlar ise tüm nedenli ölüm, miyokard infarktüsü ve tekrarlayan revaskülarizasyondur.

Bulgular:
RAPCO-RITA’da 15 yıllık takip sonucunda radiyal arter grefti kolunda tüm nedenli ölümlerde gözlenen azalma eğilimi ile birlikte (22.2% vs 30.1%; HR 0.69; 95% CI 0.47-1.02) MACE sıklığı belirgin olarak daha az izlenmiştir (39.4% vs 48.5%; HR 0.74; 95% CI 0.55-0.97). RAPCO-SVG analizine bakıldığındaysa 15 yıllık takip sonucunda radiyal arter grefti kolunda mortalitedeki azalma eğilimiyle birlikte (52.2% vs 63.4%; HR 0.74; 95% CI 0.52-1.04) MACE sıklığı yine belirgin olarak daha az izlenmiştir (60.2% vs 73.2%; HR 0.71; 95% CI 0.52-0.98). Ayrıca her iki analizde miyokard infarktüsü ve tekrarlayan revaskülarizasyon olan sekonder sonlanımlarda anlamlı fark izlenmemiştir.

Sonuç:
Bu randomize çalışmaların sonucunda radiyal arter greftinin sağ internal arter greftine ve safen ven greftine göre daha iyi klinik sonuçlarla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Mortalite ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da sayısal olarak radiyal arter kolunda daha az olduğu gözlenmiştir.

Yorum:
Çalışmanın sonuçları radiyal arter greftinin sağ internal arter grefti ve safen ven greftine göre olumsuz kardiyovasküler sonuçları iyileştirebileceğini göstermiştir. Ancak çalışmadaki hasta sayısının az oluşu, çalışmanın tek merkezli olması, çalışmada yer alan merkezdeki cerrahların radiyal arter kullanımı konusundan daha deneyimli olmaları, sağ internal torasik arterin cerrahi tekniğinin diğer greftlere göre daha zor olması ve çalışmada yer alan hasta grubunun günlük pratikte karşılaşılan hastalara göre daha az risk faktörlerine sahip olması çalışmaya gelen eleştirilerdendir ve çalışma sonuçlarını etkileyebileceği belirtilmiştir.

 


9--17

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.