[English]

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Alt Kurulu Elektronik Bülteni Yıl: 5 Sayı: 6 / 2022


Türk Kardiyoloji Derneği
Genç Kardiyologlar
Alt Kurulu

Başkan:
Dr. Muzaffer Değertekin

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Ertuğrul Okuyan

Y.K. adına Koordinatör
Dr. Can Yücel Karabay

Üyeler
Dr. Adem Aktan
Dr. Gülşah Aktüre
Dr. Bayram Arslan
Dr. İnanç Artaç
Dr. Ahmet Oğuz Aslan
Dr. Görkem Ayhan
Dr. Ahmet Anıl Başkurt
Dr. Özkan Bekler
Dr. Oğuzhan Birdal
Dr. Yusuf Bozkurt Şahin
Dr. Serkan Bulgurluoğlu
Dr. Ümit Bulut
Dr. Veysi Can
Dr. Mustafa Candemir
Dr. Murat Çap
Dr. Göksel Çinier
Dr. Ali Çoner
Dr. Yusuf Demir
Dr. Ömer Furkan Demir
Dr. Murat Demirci
Dr. Ayşe İrem Demirtola Mammadli
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Mehmet Akif Erdöl
Dr. Kubilay Erselcan
Dr. Kerim Esenboğa
Dr. Duygu Genç
Dr. Kemal Göçer
Dr. Elif Güçlü
Dr. Arda Güler
Dr. Duygu İnan
Dr. Hasan Burak İşleyen
Dr. Muzaffer Kahyaoğlu
Dr. Sedat Kalkan
Dr. Yücel Kanal
Dr. Özkan Karaca
Dr. Ahmet Karaduman
Dr. Mustafa Karanfil
Dr. Ayhan Kol
Dr. Fatma Köksal
Dr. Mevlüt Serdar Kuyumcu
Dr. Yunus Emre Özbebek
Dr. Ahmet Özderya
Dr. Yasin Özen
Dr. Ayşenur Özkaya İbiş
Dr. Çağlar Özmen
Dr. Selvi Öztaş
Dr. Hasan Sarı
Dr. Serkan Sivri
Dr. Ali Uğur Soysal
Dr. Hüseyin Tezcan
Dr. Nazlı Turan
Dr. Berat Uğuz
Dr. Örsan Deniz Urgun
Dr. İdris Yakut
Dr. Mustafa Yenerçağ
Dr. Mehmet Fatih Yılmaz
Dr. Yakup Yiğit
Dr. Mehmet Murat Yiğitbaşı

Bülten Editörleri
Dr. Muzaffer Değertekin
Dr. Bülent Mutlu
Dr. Süleyman Çağan Efe
Dr. Göksel Çinier
Dr. Duygu İnan
Dr. Sedat Kalkan

Katkıda Bulunanlar
Dr. Onur Akhan
Dr. Fatih Aksoy
Dr. Derya Baykiz
Dr.  İlyas Çetin
Dr. Uğur Ozan Demirhan
Dr. Elif Ayduk Gövdeli
Dr. Mustafa Ferhat Keten
Dr. Bengisu Keskin Meriç
Dr. İbrahim Halil Özdemir
Dr. Mehmet Arslan
Dr. Hüseyin Durak
Dr. Levent Pay


 



6--146--14

Türk Kardiyoloji Derneği Genç Kardiyologlar Bülteni - Marfan sendromunda anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB) ve ß blokerler: Randomize çalışmaların bireysel hasta verileri meta-analizi (Dr. İlyas Çetin)

Yorumlayan: Dr. İlyas Çetin

Çalışmanın ismi: Marfan sendromunda anjiyotensin reseptör blokerleri (ARB) ve ß blokerler: Randomize çalışmaların bireysel hasta verileri meta-analizi

Yayınlandığı Kongre: ESC 2022

Link : https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)01534-3/fulltext

Giriş:

Marfan sendromu bağ dokusunu etkileyen ve multisistemik etkileri olan bir hastalıktır. Fibrillin -1 genindeki mutasyonun patogenezde rol aldığı bilinmektedir. Aşırı esnek eklem hareketleri, uzun boy, uzun kol ve bacaklar ile karakterize olan hastalarda, gen mutasyonu; ilerleyici ve kontrol edilmezse mortal olabilecek aort kök dilatasyonuna yol açabilmektedir. Bu aşamada aort kök büyümesini yavaşlatmak ana hedeftir. Bu amaçla betablokerler yaygın olarak tercih edilmekle birlikte, aort kök dilatasyonunun patogenizinde rol alan alan TGF-B ( transforming growth factor beta)’nın sentezini etkileyen anjiotensin reseptör blokerlerin (ARB) de tedavide kullanımının aort kök dilatasyonunu yavaşlattığı çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu anlamda küçük gözlemsel ve sonrasında yapılan randomize çalışmalardan ele edilen verilerin incelenmesi ile elde edilen meta-analiz yakın tarihli yayınlanmıştır.

Amaç:

Anjıotensin reseptör blokerleri ve betablokerlerin birlikte kullanımı, Marfan sendromunun tipik aort kök diltasyonunu azaltmaya yönelik etkileri yapılan meta-analizde belirlenmeye çalışılmıştır.

Metot:

Bu meta-analizin primer amacı, Marfan sendromu tanısı ile aort kök dilatasyonu olan ve cerrahiye gitmemiş hastalarda ARB ve betablokerlerin aort kök genişleme üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda aort kök operasyonu geçirenler analiz kapsamına alınmamıştır.

Meta-analizde Kasım 2021’e kadar olan CENTRAL, MEDLINE ve EMBASE dataları incelenmiştir. ARB ile kontrol ve ARB ile betablokerin randomize karşılaştırmasını içeren çalışmalar inceleme kapsamına alınmıştır. Primer sonuç, vücüt yüzey alanı orantılı Z skoru aort kök dilatasyonu senelik değişimi; sekonder sonuç, valsava sinüslerindeki yıllık mutlak değişim oranını değerlendirmektir.

Bulgular:

Meta-analiz için toplam 1386 hastayı içeren 10 çalışma değerlendirildi. 324 hasta içeren üç çalışma betabloker dozlarındaki zorunlu ayarlamalardan dolayı kapsam dışına alındı. Kalan randomize hastalardan %4,6’sı (70 hasta) da aort cerrahisi geçirdikleri için analize alınmadı.

Çalışmalara katılanların ortalama yaşı 29 (SD 14), 367 si (%54) kadın ve 507 ‘si (%70) ilk etapta betabloker kullanmakta idi (Tüm çalışmalarda hastaların betablokere devam etmesine izin verildi). 630 genotipli hastanın 526’sı (%83) fibrillin-1 varyantına sahipti. Aort valsalva sinüslerindeki ortalama Z skoru başlangıçta ARB’ kolunda 3,76 (SD 2,14) ve kontrol grubunda 3,64 (SD 1,94) idi. Takip sonrasında Z skorunun yıllık ortalama değişimi ARB grubunda 0,07 (SE 0,02) ve kontrol grubunda 0,13 ( SE 0,02) olarak izlendi. Ortalama -0,07 farka karşılık gelmektedir. Bu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında ARB kolunda yıllık aort kökü Z skorundaki değişim oranını gösterir. Özellikle, aort kökü Z skorundaki yıllık ortalama değişiklik, hastaların başlangıçta bir betabloker alıp almadığına bakılmaksızın benzerdi.

Sonuç:

Meta-analiz gösterdi ki, aort cerrahi öyküsü olmayan ve betabloker kullanan Marfan sendromlu bireylerde dahi, ARB aort kök genişleme oranını ortalama yarıya düşürmektedir. Bu oran özellikle fibrillin-1 varyantı olan hastalarda daha büyüktür. Betablokerlerin sağladığı fayda ARB’lere eş değerdir. Bundan dolayı intolerans gelişmediği sürece betabloker ve ARB kombinasyonun genişlemeyi yarı yarıya düşürdüğü gösterilmiştir ve bu tablo hastalarda cerrahi ihtiyacını azaltacaktır.


6--14

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.