Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu Bülteni Yıl: 2 Sayı: 3 / 2022


Spor Kardiyolojisi Alt Kurulu
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Mustafa Karaca

YK Adına Koordinatör:
Dr. Ertuğrul Okuyan

Üye
Dr. Akın Torun
Dr. Bilal Çuğlan
Dr. Çağatay Tunca
Dr. Emrah Aksakal
Dr. Halil Akın
Dr. Hasan Güngör
Dr. Muhammet Mücahit Tiryaki
Dr. Murat Civan
Dr. Murat Gök
Dr. Murat Turfan
Dr. Mustafa Yıldız
Dr. Nuri Cömert
Dr. Ramazan Düz
Dr. Raşit Onuk




3--33--3

SK Bülteni - CARDIA: “Coronary Artery Risk Developement in Young Adults Study” Çalışmasında Orta Yaşlı Bireylerde Günlük Adım Sayısı ve Tüm Nedenlere Bağlı Ölüm (Dr. Deniz AYTEKİN)CARDIA: “Coronary Artery Risk Developement in Young Adults Study” Çalışmasında Orta Yaşlı Bireylerde Günlük Adım Sayısı ve Tüm Nedenlere Bağlı Ölüm

CARDIA: “Coronary Artery Risk Developement in Young Adults Study” Çalışmasında Orta Yaşlı Bireylerde Günlük Adım Sayısı ve Tüm Nedenlere Bağlı Ölüm

Dr. Deniz AYTEKİN

Çalışmanın Önemi

Toplumda fiziksel aktivite ve egzersizin özendirilmesinde günlük adım sayısı önemli bir ölçüttür. Adım hedefleri koyarken bu hedeflerin, klinik sonlanım noktaları ve özellikle sağ kalım faydası ile ilişkisini anlamak önemlidir.

Amaç

Çalışmanın amacı, siyah ve beyaz ırkta kadın ve erkeklerde prematür (41-65 yaş aralığı) ölümlerle günlük adım sayısı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Düzenli yapılan egzersizin kardiyovasküler ve genel sağlık üzerine kanıtlanmış birçok faydası vardır. Günlük atılan adım sayısı, yapılan fiziksel aktivitenin değerlendirmesinde kıymetli bir ölçüttür. Elimizde adım sayısı-mortalite ilişkisini tanımlayan sınırlı veri olması nedeniyle uluslararası kılavuzlar, günlük egzersiz hedeflerini tanımlarken adım sayısını kullanmamaktadırlar. Birçok çalışma yaşlı bireyler üzerinde yapılmıştır. Ayrıca farklı ırksal özellik gösteren bireylere ait veri de sınırlıdır. Adım sayısı (hacim) dışında adım hızını (tempo, kadans) ilgilendiren veriler de sınırlı sayıdadır.

Çalışma Tasarımı ve Katılımcılar

Çalışmaya, CARDIA grubundan 2110 katılımcı dahil edilmiştir. Çalışma, ortalama yaşı 45,2±3,6, %57,1 kadın, %42,1 siyah bireylerden oluşmaktadır.

Çalışma; siyah, beyaz ırktan orta yaş grubunda kadın ve erkekleri 11 yıl boyunca prospektif olarak takip ederek, adım sayısı (hacim), adım hızı (tempo, kadans) verilerinin genel ve cinsiyete bağlı sağ kalım hızlarına etkisini incelemiştir.

CARDIA çalışması bünyesinde, 1985-1986 yıllarında Birleşik Devletlerde 4 ayrı bölgeden kadın ve erkekler 18-30 yaşlarında çalışmaya dahil edilmiştir. 2005-2006’da çalışmanın 20. yılında 38-50 yaş aralığındaki 2332 kişi ActiGraph 7164 marka/model akselerometre verilerek CARDIA Fitness yardımcı çalışmasına dahil edilmişlerdir.

Elde edilen veriler ışığında katılımcılar günlük adım sayısına göre 3 alt gruba ayrılmışlardır;

  1. <7000 adım/gün
  2. 7000-10000adım/gün
  3. ≥10000adım/gün
Adım yoğunluğu (tempo, kadans) ise 30 dakika içinde atılan maksimum adım sayısı ve 100 adım/dakika temposunda geçen dakikalar dikkate alınarak hesaplanmıştır.

Birincil sonuç: Tüm nedenlere bağlı mortalitedir.

Sonuçlar

  • Anlamlı oranda kadın (%62,5) ve siyah katılımcı (%53,8) en düşük adım sayısı grubunda gözlendi (p<0.001)
  • Düşük adım sayısı grubunda, yüksek vücut kitle endeksi, evre 2 hipertansiyon ve diyabet, orta ve yüksek adım sayısı grubuna göre daha yüksek izlendi.
  • 22 845 birey yılı izlemde 2110 katılımcının 72 tanesi öldü (%3,4). Ölüm nedeni olarak %25 kanser, %23,6 kardiyovasküler nedenler kaydedildi.
  • Tüm bağımsız değişkenler hesaba katıldıktan sonra, orta ve yüksek adım sayısına sahip katılımcılarda anlamlı oranda düşük mortalite riski izlenmiştir.
  • Irka özel analizde, adım sayısı düşük gruba göre yüksek grupta siyah ve beyaz ırkta düşük risk izlenmiştir.
  • Cinsiyete özel analizde, adım sayısı düşük gruba göre yüksek grupta kadın ve erkeklerde düşük risk izlenmiştir.
  • Adım yoğunluğu (tempo, kadans) ile mortalite arasında ilişki izlenmemiştir.

Tartışma

  • Siyah, beyaz orta yaşlı kadın ve erkeklerden oluşan bu kohort çalışmasında yüksek günlük adım sayısı düşük mortalite ile ilişkili bulunmuştur.
  • Günde en az 7000 adım atan bireyler, atmayanlara göre yaklaşık %50-70 oranında düşük mortalite riskine sahip bulunmuştur.
  • Günde 10.000 adımdan fazla atılmasının mortalite üzerine ek faydası izlenmemiştir.
  • Bu çalışma özellikle farklı ırksal özellik gösteren orta yaşlı bireylerde adım sayısı-mortalite ilişkisini prospektif bir tasarımda incelemesi nedeniyle dikkate değerdir.
  • Çalışma sonuçları, önceden yapılmış olan ‘NHANES’, ‘The Women’s Health Study’ çalışmalarını destekler niteliktedir.
  • Düşük günlük adım sayısına sahip bireylerde bu sayının artırılması mortalite faydası sağlayabilir.

KAYNAK

Paluch AE, Gabriel KP, Fulton JE, Lewis CE, Schreiner PJ, Sternfeld B, Sidney S, Siddique J, Whitaker KM, Carnethon MR. Steps per Day and All-Cause Mortality in Middle-aged Adults in the Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study. JAMA Netw Open. 2021 Sep 1;4(9):e2124516. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2021.24516. PMID: 34477847; PMCID: PMC8417757.



3--3

 2024 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.