Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 15 Sayı: 1 / 2023


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Katkıda Bulunanlar:
Dr. Serhat Sığırcı
Dr. Yusuf Ziya Şener
Dr.Nijad Bakhshalıyev
Dr. Habibe Kafes
Dr. Tayfur Erdoğdu



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


1--831--83

KY Bülteni - Yaşlı Hastalarda STRONG-HF: Kılavuza Bağlı Tıbbi Tedavinin Hızlı Yükseltilmesinin Etkileri (Dr. Tayfur Erdoğdu)Yaşlı Hastalarda STRONG-HF: Kılavuza Bağlı Tıbbi Tedavinin Hızlı Yükseltilmesinin Etkileri

Dr. Tayfur Erdoğdu


Yaşlı Hastalarda STRONG-HF: Kılavuza Bağlı Tıbbi Tedavinin Hızlı Yükseltilmesinin Etkileri

STRONG-HF in elderly patients: Effects of rapid up-titration of guideline-directed medical therapy

Dr. Tayfur Erdoğdu

STRONG-HF çalışması, 14 ülkeden 1078 hastanın dahil edildiği çok uluslu, randomize, paralel gruplu bir çalışmadır.

Akut kalp yetersizliği nedeniyle yatış ve taburculuk sonrası kılavuza yönelik tıbbi tedavinin (GDMT) hızlı bir şekilde up-titre edildiği (n:542) ve yakından takip edilen grup, geleneksel yaklaşımla takip edilen gruba (n:536) kıyasla 180 günlük tüm nedenlere bağlı ölüm veya kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye yeniden yatış riskini azaltmıştır.

Önceden yapılan alt grup analizleri, birincil sonlanım noktası üzerindeki tedavi etkisinin daha genç (?65 yaş) veya daha yaşlı (>65 yaş) hastalarda ve daha düşük veya daha yüksek NT-proBNP'ye sahip hastalarda farklılık göstermediğini göstermiştir.

İlk grupta hastalar ilk 2 aylık süreçte poliklinikte 4 defa görülmüştür ve 2. hafta ilaç dozları maksimum doza yükseltilmiştir.

Primer sonlanım noktası olarak tüm nedenlere bağlı ölüm ve ilk 180 günde kalp yetersizliği nedeniyle hastaneye tekrar yatış olarak belirlenmiştir.

Sekonder sonlanım noktası olarak EQ-5D görsel analog ölçeği (VAS) ile ölçülen yaşam kalitesinde başlangıçtan 90. güne kadar değişim olarak kabul edilmiştir.

İlk grupta 90. güne kadar yaşam kalitesinde genç hastalarda (EQ-VAS düzeltilmiş ortalama fark 5,5, % 95 GA 3,2 - 7,8) yaşlı hastalara göre (1,8, %95 GA -0,75 - 4,3, p=0,032) daha fazla iyileşme görülmüştür.

2. hafta ilaç dozları maksimum doza yükseltilen grupta daha yüksek oranlarda hipotansiyon, akut böbrek hasarı ve hiperkalemi gibi advers olaylar görülmüştür, ancak bu farklılıklar yaş grubuna göre önemli ölçüde değişmemiştir (genç hastalarda %37'ye karşılık %29 ve yaşlı hastalarda %46'ya karşılık %30, p=0,25). Ciddi advers olay oranları gruplar arasında benzerdir (genç hastalarda %14'e karşı %17 ve yaşlı hastalarda %19'a karşı %17, p=0,26).



1--83

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.