Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 15 Sayı: 1 / 2023


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Katkıda Bulunanlar:
Dr. Serhat Sığırcı
Dr. Yusuf Ziya Şener
Dr.Nijad Bakhshalıyev
Dr. Habibe Kafes
Dr. Tayfur Erdoğdu



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


1--831--83

KY Bülteni - Furosemid ve Torsemidin Kalp Yetersizliğinde Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması (Dr. Yusuf Ziya Şener)Furosemid ve Torsemidin Kalp Yetersizliğinde Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Dr. Yusuf Ziya Şener


Furosemid ve Torsemidin Kalp Yetersizliğinde Yaşam Kalitesi Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması

Effect of torsemide vs furosemide on quality of life in heart failure

Dr. Yusuf Ziya Şener

Mevcut kalp yetersizliği (KY) tedavi kılavuzları konjesyon tedavisinde semptomları iyileştirmede diüretiklerin kullanımını Sınıf I öneri ile sunmaktadır. Bu hedeflere ulaşmada hangi kıvrım diüretiğin daha iyi olduğunu göstermede geniş randomize çalışmalar yoktur. TRANSFORM-HF çalışması,furosemide ve torsemidin kalp yetersizliği hastalarında mortalite ve hastane yatışı üzerindeki etkileri arasında farklılık olmadığını göstermiştir. Bu çalışmada furosemid ve torsemidin, TRANSFORM-HF çalışmasının sekonder sonlanım noktası olan hasta semptomu ve yaşam kalitesi üzerine etkileri değerlendirilmiştir.

Kalp yetersizliği (ejeksiyon fraksiyonundan bağımsız) nedeni ile hospitalize edilen 2859 hasta açık etiketli olarak torsemid ve furosemid tedavilerine randomize edilmiştir. Hastaların yaşam kaliteleri KCCQ-CSS ve depresyon semptomu değerlendirme anketi (PHQ-2) anketleri ile değerlendirilmiştir. Hastaların bazal ortanca KCCQ-CSS skoru 41 (25-60) olarak bildirilmiştir. KCCQ-CSS skoruna göre hastalar 3 gruba bölündüğünde skorun en düşük olduğu grupta kadın hasta ve KEF-KY oranının, NT-proBNP düzeyinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Her iki tedavi kolunda da KCCQ-CSS skorunda ilk ayında sonunda 20-30 arasında artış gözlenmiş olup 6. ve 12. ayda birinci ay sonundaki değerin stabil seyrettiği saptanmıştır. Furosemid ve torsemid tedavi grupları arasında fark saptanmamıştır. PHQ-2 skoru ?3 hasta oranları da her iki tedavi kolunda takip süresince benzer bulunmuştur.

Sonuç olarak, hasta semptomları ve yaşam kalitesi üzerinde furosemid ve torsemid benzer etkinliğe sahiplerdir ve birinci aydan sonra yaşam kalitesi üzerindeki etkileri stabil seyretmektedir. Kalp yetersizliği tedavisinde diüretik seçiminden ziyade diüretik dozu ve süresinin optimizasyonu, kılavuz bazlı tedavi önerilerinin uygulanması daha önceliklidir.



1--83

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.