Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 8 Sayı: 1 / 2016


Kalp Yetersizliği Birliği
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Hakkı Kaya

Başkan Yardımcısı:
Dr. Selda Murat

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Ahmet Çelik

Üyeler
Dr. Anıl Şahin
Dr. Can Ramazan Öncel
Dr. İnci Tuğçe Çöllüoğlu
Dr. Nihan Kahya Eren
Dr. Sevgi Özcan

İleri Evre Kalp Yetersizliği, Kalp Nakli ve Mekanik Destek Sistemleri Alt Grubu

Üyeler:
Dr. Emre Demir
Dr. İbrahim Oğuz Karaca
Dr. Şeyda Günay Polatkan


Kardiyomiyopatiler Alt Grubu

Üyeler: 
Dr. Cihan Öztürk
Dr. Seçkin Dereli
Dr. Senem Has Hasırcı




Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


1--581--58

KY Bülteni - Neprilizin inhibisyonu beta amiloid birikimine yol açtı mı ve demansa yol açar mı ? (Doç. Dr. Hakan Altay)Neprilizin inhibisyonu beta amiloid birikimine yol açtı mı ve demansa yol açar mı ?

Doç. Dr. Hakan Altay


LCZ696 molekülü sakubitril ve valsartan birleşiminden oluşmaktadır. Sakubitril neprilizin aktivitesini inhibe eder. Neprilizin natriüretik peptidler, nöropeptidler va vazoaktif peptidlerin yıkımından sorumludur. Beyinde neprilizin enzimi Alzheimer hastalığı için karakteristik olan amiloid plaklarının yıkımından sorumludur. Sakubitrilin beyindeki neprilizini inhibe etmesi için kan beyin bariyerini geçmesi gerekmektedir.

PARADIGM-HF çalışmasında her ne kadar sonlanım noktalarından biri olmasa da LCZ696 alanlarda kognitif fonksiyonlarda bozulma saptanmamıştır. Kognitif fonksiyonlarda azalma LCZ696 ve enalapril grubunda farklı değildi. PARADIGM-HF’den önce yürütülen OVERTURE çalışmasında da Omapatrilat ile nörokognitif fonksiyonlarda kötüleşme gözlenmemiştir.

LCZ696’nın diğer komponenti olan valsartanın da vazoprotektif etkileri nedeni ile vasküler komponenti de olan demans gelişmesini engelleyebileceğini de akılda tutarsak sakubutrilin negatif etksisi valsartan ile dengelenmiş olma ihtimali de vardır.

Kognitif fonksiyonları sonlanım noktası olarak ele almayı planlayan ve seri kognitif testlerin yapılması planlanan PARAGON-HF çalışmasında bu konunun daha fazla netleştirileceğini düşünüyorum.



1--58

2008 - 2026 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.