Kalp Yetersizliği Elektronik Haber Bülteni Yıl: 4 Sayı: 3 / 2012


Kalp Yetersizliği ÇG
Yönetim Kurulu


Başkan:
Dr. Özlem Yıldırımtürk

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Dursun Aras

Y.K. adına Koordinatör:
Dr. Bülent Mutlu

Üyeler
Dr. K. Emre Aslanger
Dr. Zübeyde Bayram
Dr. Ali Kemal Kalkan
Dr. Hakkı Kaya
Dr. Taner Şen


Yazarlar:
Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu
Yrd. Doç. Dr. Taner Ulus
Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yazıcı



Geçmiş anket sonuçları

Bülten İstek Formu


3--333--33

NorthStar: NT-proBNP stratified follow up in outpatients heart failure clinics: A Randomized Danish Multicenter Sudy. ACC 2011 Kongresi, 2-5 Nisan 2011, New Orleans

KY Bülteni - Optimal medikal tedavi alan sistolik kalp yetersizliği olgularının bir kalp yetersizliği kliniği tarafından ve NT-proBNP monitörizasyonunda takibi klinik sonuçları etkilememektedir. (Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu)Optimal medikal tedavi alan sistolik kalp yetersizliği olgularının bir kalp yetersizliği kliniği tarafından ve NT-proBNP monitörizasyonunda takibi klinik sonuçları etkilememektedir.

Prof. Dr. Yüksel Çavuşoğlu

Kalp yetersizliği (KY) olgularının özelleşmiş KY klinikleri tarafından takibi veya natriüretik peptid düzeyleri ile takibinin daha iyi klinik yarar sunup sunmayacağı çok açık değildir. Bu sorulara açıklık getirmek üzere planlanmış NorthStar çalışmasında, optimal medikal tedavi almakta olan sistolik KY olguları, aile hekimi takibi ile bir KY kliniği takibi startejisine ayrılmış, ayrıca NT-proBNP düzeyi >1000pg/ml olan yüksek riskli olgular NT-proBNP monitörizasyonu takibine alınmıştır. Primer sonlanım noktası olan mortalite ve kardiyovasküler hospitalizasyon açısından, aile hekimi takibi stratejisi ile KY kliniği takibi stratejisi arasında fark bulunamamış, ayrıca KY kliniği takibindeki olgularda, NT-proBNP takibi ile klasik KY kliniği takibi stratejileri arasında da fark saptanmamıştır. Bu sonuçlar, optimal medikal tedavi almakta olan stabil (NYHA II-III) KY olgularının bir KY kliniği tarafından takibinin veya NT-proBNP ile takibinin ilave bir klinik yarar sağlamadığını desteklemektedir.

Çalışmanın aile hekimi takibi stratejisi koluna 460 olgu ve KY kliniği takibi stratejisi koluna 660 olgu dahil edildi. KY kliniği takibi stratejisi koluna alınan olguların 461’i tek başına KY kliniği takibinde kalırken, 199’u ilave olarak NT-proBNP monitörizasyonu ile takip edildi. Gruplararası yaş cinsiyet, LVEF, NYHA II-III, GFR, ACEİ/ARB, beta bloker, aldosteron antagonisti, diüretik, CRT, ICD, iskemik etyoloji gibi klinik karakteristikleri ve aldıkları tedaviler arasında bir farklılık yoktu. Yaklaşık 5 yıllık takipte, Primer sonlanım noktası olan mortalite ve kardiyovasküler hospitalizasyon açısından, aile hekimi takibi stratejisi ile KY kliniği takibi stratejisi arasında fark bulunamadı (p=0.145). Ayrıca KY kliniği takibindeki olgularda, NT-proBNP monitörizasyonu ile genel KY kliniği takibi stratejileri arasında da fark saptanmadı(p=0.177).

Bu sonuçlar, optimal medikal tedavi almakta olan stabil sistolik (NYHA II-III) KY olgularının, aile hekimi takibi stratejisi ile karşılaştırıldığında, özelleşmiş bir KY kliniği tarafından takibi stratejisinin veya NT-proBNP ile takibinin ilave bir klinik yarar sağlamadığını desteklemektedir.


3--33

2008 - 2025 © Bu sitenin tüm hakları Türk Kardiyoloji Derneğine aittir.